Hlavní obsah

Ogier obhájil titul v Mexické rallye, Prokop skončil pátý

León

Mistr světa Sébastien Ogier z Francie obhájil prvenství v Mexické rallye. Francouzský favorit přidal k úvodnímu vítězství v Rallye Monte Carlo druhý triumf v sezóně a vrátil se do čela celkového hodnocení seriálu. Martin Prokop s fordem skončil pátý a zaostal jen jednu příčku za svým maximem v mistrovství světa.

Foto: Christian Palma, ČTK/AP

Pilot Volkswagenu Sébastien Ogier se spolujezdcem Julien Ingrassi ovládli Mexickou rallye.

Článek

Druhý s více než minutovým odstupem skončil na šotolinových tratích v mexickém Leónu Ogierův finský kolega z továrního týmu Volkswagen Jari-Matti Latvala, který tak nenavázal na vítězství z posledního závodu ve Švédsku. Třetí byl Belgičan Thiery Neuville s hyundaiem.

"Byl to perfektní týden, přijel jsem sem hladový po chybě ve Švédsku," připomněl Ogier okamžik z druhé etapy předchozího závodu, po kterém skončil mimo trať. "Doufám, že se nám bude dařit pokračovat podobným způsobem. Musím poděkovat týmu, tentokrát bylo auto úplně perfektní," řekl po dojezdu Ogier.

Obhájci prvenství nahrály mimo jiné potíže Madse Östberga v citroënu, který s Ogierem soupeřil o celkové prvenství až dvanácté erzety, kdy ale narazil do krajnice a nemohl pokračovat. Úvodní den nedokončili Brit Kris Meeke, Fin Mikko Hirvonen nebo Polák Robert Kubica, což nahrálo k nejlepšímu výsledku v kariéře čtvrtému Britovi Elfynu Evansovi.

Prokop: Jsem nadšený ze získaných bodů

Po třetí ze třinácti rallye má Ogier na kontě 63 bodů a před Latvalou vede jen díky třem bonusovým bodům za triumf v nedělní závěrečné rychlostní zkoušce.

Prokop se těsně přiblížil svému maximu, kterým je čtvrté místo z loňské Německé a předloňské Argentinské rallye. "Jsem s tímto víkendem opravdu spokojený. Neměli jsme žádné větší potíže s vozem a jsem úplně nadšený ze získaných bodů," řekl Prokop, který úvodní dva závody v letošním seriálu nedokončil a radoval se z prvního zisku v hodnocení MS.

Díky deseti bodům se Prokop dělí o desáté místo v pořadí s Estoncem Ottem Tänakem.

Mexická rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo-R) 4:27:41,8
2. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -1:12,6
3. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -5:28,6
4. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta RS) -6:49,3
5. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -9:54,4
6. Guerra, Rozada (Mex., Šp./Ford Fiesta RS) -12:57,6
Průběžné pořadí MS (po 3 z 13 závodů):
1. Ogier 63 b.
2. Latvala 60
3. Östberg (Nor./Citroën DS3) 32
4. Mikkelsen (Nor./Volkswagen Polo R) 24
5. Evans 20
6. Bouffier (Fr./Ford Fiesta RS) 18
...
10. Prokop 10
Pořadí týmů:
1. Volkswagen Total I 115
2. Citroën 60
3. M-Sport Ford 1 40
4. Huyndai 31
5. Volkswagen Total II 28
6. Jipocar 10

Reklama