Hlavní obsah

VIDEO: Pětadvacet metrů ve vzduchu! I tak Prokop ladil formu na Portugalskou rallye

Praha

Startem na Fafe Rallysprintu zpestřil český pilot Martin Prokop s Fordem Fiesta WRC přípravu na Portugalskou rallye, v které bude od čtvrtka usilovat o druhé letošní umístění v elitní desítce mistrovství světa v rallye. Dosud má na kontě deset bodů a je průběžné jedenáctý.

Martin Prokop na Fafe Rallysprintu.

 
Článek

Prokop ze tří letošních závodů uspěl jen v Mexiku. Úvodní dva starty v Monte Carlu a ve Švédsku mu mnoho radosti nepřinesly. V malém knížectví na břehu Středozemního moře totiž českého jezdce vyřadila ze hry už po prvním měřeném testu porucha. Následně ve Švédsku odstoupil kvůli výletu do potoka v hlubokém lese. Na severu Evropy se po dlouhé době představil po jeho boku na místě navigátora Jan Tománek, který nahradil Michala Ernsta.

„Po Švédsku chyběl týmu trošku elán. Ale v Mexiku jsme vše snad vrátili na správnou cestu," přiznává Prokop, že nálada po prvních dvou závodech nebyla v jeho týmu ideální. Nicméně vystoupení za oceánem dodalo českému týmu sebevědomí. „Vyvarovali jsme se výraznějších chyb a rovněž technika nám vydržela. Věřím, že zakletí letošní sezóny jsme v Mexiku zlomili a v Portugalsku naše konto rozšíříme," plánuje Prokop, jenž s Tománkem závodil šest sezón v rozmezí let 2006-2011. Společně vybojovali titul juniorských mistrů světa.

Poslední dny před čtvrtým podnikem třináctidílného seriálu trávil Prokop v Portugalsku. V sobotu se představil na Fafe Rallysprintu, což je soutěž odehrávající se výhradně na trati kultovní rychlostní zkoušky Fafe-Lameirinha s vyhlášenými skoky. Letos na závod dorazilo sto čtyřicet tisíc diváků. „Ani nevím, kolikrát jsem byl celkem ve vzduchu," usmívá se jihlavský rodák, který po jednom ze skoků letěl s Fiestou WRC pětadvacet metrů daleko. „Zasloužil bych si titul skokan roku," culí se při vzpomínce na zpestření přípravy Prokop, jenž se dostal na titulní stranu místních novin. Soutěž ovládl úřadující mistr světa Ogier s Polem WRC, český závodník skončil šestý.

V průběhu pondělí Prokop absolvoval v Portugalsku testování, ale nepřálo mu počasí. Celý den pršelo, navíc byl silný vítr. „Když se pár lidí pověsilo na již připevněný stan, tak nám neuletěl," líčí český borec. Na facebookovém profilu pak zveřejnil fotky rozvodněných řek křižujících trať Portugalské rallye: „Podmínky pro seznamovací jízdy jsou skutečně šílené."

Reklama

Související témata: