Hlavní obsah

VIDEO: Zrod nové dakarské koalice. Loprais spojil síly s Buggyrou

Praha
Aktualizováno

Otřást suverenitou jezdců týmu Kamaz, či Nizozemce de Rooye. To je smělý plán čerstvě vzniklého spojenectví tří dlouhodobě nejúspěšnějších českých jezdců na Rallye Dakar Aleše Lopraise, Martina Kolomého a Jaroslava Valtra. Nový tým nese název Loprais Buggyra Dakar Forces.

Loprais spojil síly s Buggyrou

 
Článek
Fotogalerie

Zatím nejvýraznější snaha o propojení několika českých týmů na Dakaru proběhla už před dvěma lety, projekt Martina Macíka, Marka Spáčila, Martina Kolomého a Tomáše Vrátného ale přežil jen jeden ročník slavné soutěže. Možná i proto označují Loprais s roudnickou Buggyrou aktuální spojenectví jako sňatek z rozumu.

Cíl je ale jasný. S pomocí vývojové a technologické kapacity Buggyry, která se po úspěších v evropském šampionátu tahačů začala úspěšně prosazovat i na Dakaru, a tradičního Lopraisova týmu nahlodat nadvládu továrního týmu Kamaz a dalších elitních soupeřů v čele s De Rooyem, který momentálně jezdí s kamiónem Iveco.

„Na všem podstatném jsme dohodnuti, řešíme jen technické detaily, například výrobní kapacity," uvedl manažer Buggyry Jan Kalivoda s tím, že oba týmy si zachovají vlastní identitu a dodrží veškeré závazky vůči dosavadním partnerům.

Půjde rivalita stranou?

S ohledem na perné soupeření na nedávných ročnících Dakaru je možná spolupráce v rámci koalice jen těžko představitelná, závodníci ale mají jasno. „Všichni víme, že pokud chceme konkurovat značkám jako Kamaz a Iveco, musíme se vydat v ruských stopách, tedy dokázat vyhodnotit stav věcí a určit priority. Nebránil bych se použití termínu týmová strategie," poznamenal Martin Kolomý.

„Tým je sice složen z jezdců, kteří chtějí vyhrávat, stejně tak ale máme jasno v tom, že v jistých částech závodů může ustoupit individuální ambice zájmu týmů. Rusové to předvádí na každém ročníku soutěže. K celkovému úspěchu je nutno dát dohromady silný tým se třemi vyrovnanými jezdci. Parťák, který jede dvě hodiny za vámi, v kritickém momentu nepomůže," doplnil Jaroslav Valtr, který se po letošním ročníku Dakaru rozloučil s liazem v barvách týmu KM Racing a přesedlal na tatru.

„Jsme dohodnuti na testování s cílem unifikace vybraných komponentů, posádky prodělají i společnou fyzickou přípravu," uvedl Loprais, který ještě před zveřejněním informace o uzavřeném spojenectví stihl otestovat motor Gyrtech z dílny Buggyry. „Musím říct, že silnější zátah motoru jsem ještě nezažil. Překvapil mě hlavně enormní kroutící moment v nízkých otáčkách," hlásil spokojeně.

Nabourá tým Loprais Buggyra Dakar Forces suverenitu ruského Kamazu?
ano
85,4 %
ne
14,6 %
Celkem hlasovalo 3201 čtenářů.

Reklama

Související témata: