Hlavní obsah

Dakarská próba na Hedvábné stezce se nepojede, přednost dostaly ZOH a F1

Moskva

Silk Way Rally, neboli Rallye Hedvábné stezky v letošním roce v červenci neodstartuje. Devět týdnů před startem to účastníkům oznámili pořadatelé s tím, že soutěž musela ustoupit organizaci jiných velkých sportovních akcí v Rusku v čele se zimní olympiádou či Velkou cenou formule 1 v Soči. Dálková soutěž automobilů a kamiónů byla v posledních pěti letech tradičním testem posádek v poločase před Rallye Dakar.

Foto: www.loprais.cz

Aleš Loprais na Silk Way Rallye

Článek

„Malý Dakar" se jezdí od roku 2009 na území bývalého Sovětského svazu. Původně organizační taktovku třímala společnost ASO, jejímž hlavním podnikem je Rallye Dakar, v roce 2012 se ale Francouzi organizace vzdali a poslední dva ročníky pořádala ruská společnost Russian Rally. Letošní ročník měl mít stejně jako loni start v Moskvě a cíl v Astrachani, trasa ale měla účastníky nově zavést i na území Kazachstánu a organizátoři slibovali ještě delší a těžší dobrodružství než v minulých ročnících.

S ohledem na obrovské náklady na olympiádu v Soči i výdaje na dostavbu závodního okruhu pro formuli 1 a organizaci závodu v černomořském letovisku ale letos vyschl pramen finanční podpory ze strany ruského státu. A nejvýznamnější závod mezidakarského období se proto neuskuteční.

„Je to škoda, že Silk Way Rally zrušili. Opět jsme se chtěli závodu zúčastnit, abychom otestovali auta a co možná nejlépe se připravili na Dakar," komentoval oznámení pořadatelů Tomáš Vrátný z týmu Bonver Dakar Project.

Zatím nejlepším českým výsledkem na Hedvábné stezce je první místo Aleše Lopraise s kamiónem Tatra v roce 2011.

Reklama

Související témata: