Hlavní obsah

Loeb varuje: Carlos může být hodně nebezpečný

PRAHA

Na čtvrté vítězství v řadě a dohromady páté v letošním ročníku mistrovství světa chce při nadcházející Turecké rallye zaútočit pilot továrního týmu Citroën Sébastien Loeb. Obhájce mistrovského titulu a lídra průběžného pořadí v boji o body do Poháru konstruktérů doplní legendární Carlos Sainz ze Španělska, který se krátkodobě vrací do šampionátu.

Foto: Citroën

Carlos Sainz s vozem Citroën Xsara WRC na trati loňského ročníku Turecké rallye.

Článek

Loeb sice vyhrál tři poslední soutěže MS, šéf týmu Guy Fréquelin ale nebyl spokojený s výkony stájové dvojky Francoise Duvala z Belgie, a proto pro Tureckou rallye požádal o pomoc slavného španělského jezdce. Ten svou bohatou kariéru, během níž vybojoval mimo jiné dva tituly mistra světa, uzavřel v loňském roce.

"Máme za sebou značně nepříjemnou sérii, která byla příčinou toho, že se muselo něco udělat. Moje příkazy a instrukce nebyly bohužel zcela respektovány. A následek? Naše výsledky v Poháru konstruktérů nejsou nejlepší a hlavně neodpovídají našim možnostem a představám," uvedl před soutěží v Turecku Fréquelin v oficiální týmové zprávě.

"Za těchto podmínek jsme nemohli zůstat v nečinnosti. Děkuji Sainzovi, že se rozhodl nám pomoci. Pro Turecko tak ale vyvstal nový problém, a sice to, zda není jeho angažování příliš riskantní. Pravděpodobně méně, než pokračovat v cestě, na které jsme se zastavili. Jak budeme pokračovat po Turecku? Žádné rozhodnutí se nedělá ze dne na den. O budoucnosti budeme ještě diskutovat," nehodlá spekulovat Fréquelin.

Sainz věří, že přestávka nebude znát

Sainz v Xsaře WRC neseděl sedm měsíců, problém v tom ale před svým krátkým návratem do šampionátu nevidí. "Doufám, že to na mně nebude moc znát a brzy chytím tempo. Auto je kvalitní, a to mi návrat usnadní. Mým cílem je odvést stoprocentní výkon. Budu tam proto, abych pomohl týmu a svou práci budu dělat co nejlépe. V autě i mimo něj," říká jezdec, jenž s šestadvaceti vyhranými soutěžemi MS vévodí historickým tabulkám.

Fréquelin je přesvědčen, že pauza z umění legendárního El Matadora neubrala. "Sedm měsíců bez volantu vozu WRC? Ano, ale s jeho znalostmi a zkušenostmi nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Velice mu věřím i po tak dlouhé přestávce. Může nás hodně překvapit! Nepřeji si ale, aby příliš riskoval. Kolik bodů do Poháru konstruktérů přinese, tolik vezmu," tvrdí .

Loeb: Budu muset být na pozoru

Loeb vede průběžné pořadí šampionátu s jedenáctibodovým náskokem před Norem Petterem Solbergem z týmu Subaru a jezdcem Peugeotu Markko Märtinem z Estonska, loni v Turecku navíc vyhrál. Do role favorita se ale nepasuje.

"Kypr neukázal skutečné kvality některých jezdců. Marcus Grönholm dosáhl před odstoupením několika excelentních mezičasů a Petter Solberg neabsolvoval během dne rychlostní zkoušku, ve které by ho nesužovaly nějaké potíže. A pozor na Carlose. Bude startovat až vzadu. Xsara je kvalitní auto a když se bude dobře cítit, může být hodně nebezpečný! V Turecku se budu muset mít na pozoru mnohem více než kdy jindy," připomíná francouzský jezdec.

Loeb přesto věří, že se mu povede i v sedmém dílu mistrovství světa. "Samozřejmě se budu snažit vítěznou sérii prodloužit. I v minulosti jsme vyhráli soutěže, do nichž jsme první den vstupovali jako první. Myslím si však, že na začátek se budu spíše snažit ztratit co nejméně času. Uvidíme, kde se budeme po první etapě nacházet. Pak budeme vědět, o jaký výsledek budeme bojovat," uzavřel předstartovní výhled.

Průběžné pořadí MS (po 6 ze 16 soutěží)
1. Loeb (Fr./Citroën)45 bodů
2. P. Solberg (Nor./Subaru)34
3. Märtin (Est./Peugeot)34
4. Gardemeister (Fin./Ford)28
5. Grönholm (Fin./Peugeot)26
...
9. Kresta (ČR/Ford)8
Pohár konstruktérů
1. Peugeot62
2. Citroën53
3. Ford44
4. Subaru38
5. Mitsubishi29
6. Škoda8

Reklama

Související témata: