Hlavní obsah

Kresta je v Turecku průběžně sedmý, vede Loeb

PRAHA

Český pilot Roman Kresta hájící barvy Fordu figuroval po první etapě Turecké rallye na devátém místě. Po sobotní druhé etapě si však polepšil na místo sedmé. Vedení s jistotou uhájil Francouz Sebastien Loeb. Fin Janne Tuohino se škodovkou je na dvanáctém místě.

Článek

V sobotních šesti rychlostních zkouškách (RZ) třikrát triumfoval Loeb, třikrát průběžně druhý Nor Peter Solberg na subaru a jednou Ital Gian-Luigi Galli na mitsubishi, který je osmý za Romanem Krestou.

Po sedmi měsících usedl za volant Citroenu Xsara WRC usedl i španělský pilo Carlos Sainz. Všech šest sobotních RZ dokončil v první desítce, z toho třikrát na pátem místě. Tyto výsledky stačily k udržení průběžné čtvrté pozice.

Krestovi, který byl po pátečním programu devátý, pomohly k posunu problémy soupeřů. Hned v úvodu etapy si hodně pohoršil Ital Gianluigi Galli s mitsubishi, kterému se rozpojila hadice u turba a kvůli poklesu výkonu motoru se propadl z druhého místa dozadu. V předposlední rychlostní zkoušce se Kresta posunul o další místo, když kvůli problémům s plynovým pedálem odstoupil ze sedmé pozice Nor Henning Solberg. Předtím ještě dostal s fordem "hodiny" a nabral tříminutovou ztrátu. "Snažil jsem se udržet Krestu za sebou, ale pořád mám nějaké problémy," posteskl si.

Světového šampiona a lídra průběžného pořadí mistrovství světa Loeba nejspíš na cestě za obhajobou prvenství v Turecku mohou vykolejit jen případné potíže s autem. Za ním svádějí vyrovnaný souboj o druhé místo Nor Petter Solberg se subaru, jenž zaostává za Loebem o více než minutu, a další exmistr světa Fin Marcus Grönholm. Pilot Peugeotu ztrácí před nedělními dvěma erzetami na Solberga necelých osm sekund.

Reklama

Související témata: