Hlavní obsah

Italskou rallye vede po první etapě Latvala, Prokop je sedmý

Alghero

Finský pilot Jari-Matti Latvala vede po první etapě Italskou rallye. V čele pořadí má náskok 22 sekund na kolegu z továrního týmu Volkswagen Sébastiena Ogiera z Francie, který se v posledním testu dne posunul před norského pilota Citroënu Madse Östberga. Čech Martin Prokop s fordem je sedmý.

Foto: Andrea Micková, Sport.cz

Martin Prokop a jeho Ford Fiesta WRC.

Článek

Prokop ale zářil v pátečních dopoledních čtyřech zkouškách. Na úvod dne zajel na 19,1 km dlouhém testu druhý čas, v dalších nebyl horší než šestý a držel se na třetím místě průběžného pořadí. Odpoledne na totožných cestách už trochu ztrácel, v jednu chvíli mu i zhasl motor a hlásil potíže s ruční brzdou. Pořadím se propadl a jeho ztráta na lídra činí minutu a 29 sekund.

Dosavadních devět testů na prašných šotolinových tratích včetně čtvrteční divácké erzety mělo šest různých vítězů. Pouze Latvala čtyřmi triumfy převážně na již jednou projeté trase soupeřům trochu odskočil. Ogier, který jako lídr pořadí MS čistil ostatním trať, těsně vyhrál jen osmou zkoušku.

Vítězové prvních tří testů v Itálii už jsou ale mimo hru o dobrý výsledek. Nejrychlejší muž diváckého prologu Mikko Hirvonen z Finska skončil po třetí erzetě, protože mu na přejezdu k dalšímu startu zcela shořela jeho fiesta. V té době dominovali časům piloti v hyundaích Thierry Neuville z Belgie a Juho Hänninen z Finska, ale v páté zkoušce v té chvíli vedoucí Neuville zůstal stát s poškozeným podvozkem a nabral přes 23 minut ztráty. A aktuálně druhý Hänninen havaroval, převrátil se s autem přes střechu a etapa pro něj skončila.

Ze spolufavoritů nedokončil první etapu ani Brit Kris Meeke v citroënu.

Italská rallye, šestý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Latvala, Anttila (Fin./VW Polo-R) 1:49:09,5
2. Ogier, Ingrassia (Fr./VW Polo-R) -22,4
3. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3) -33,7
4. Mikkelsen, Flöene (Nor./Volkswagen Polo-R) -37,7
5. Kubica, Szczepaniak (Pol./Ford Fiesta RS) -56,9
6. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta RS) -1:19,3
7. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -1:29,0

Reklama

Související témata: