Hlavní obsah

Sainze zlákal Volkswagen na Rallye Dakar

WOLFSBURG (Německo)

Dvojnásobný mistr světa v rallye Carlos Sainz se nechal zlákat myšlenkou na účast v dakarském pouštním dobrodružství a i kvůli tomu se stal novou hvězdou německé automobilky Volkswagen. Třiačtyřicetiletý Španěl se postaví na lednový start dakarské rallye, soutěžní premiéru se spolujezdcem Andreasem Schulzem si ale odbude už v zářijové Rallye faraonů.

Foto: Citroën

Carlos Sainz.

Článek

Nejúspěšnější rallyeový jezdec historie, světový šampion z let 1990 a 1992 a vítěz 26 soutěží, zaskočil v této sezóně u Citroënu za neúspěšného Francoise Duvala. V Turecku obsadil po sedmiměsíční pauze čtvrté místo a chystá se ještě při dočasném comebacku do Řecka. Pak už se ale vrhne na maratony jako týmový kolega slavné Kleinschmidtové, jediné ženské vítězky v historii Dakaru, či dalších ostřílených jezdců Bruna Sabyho a Giniela de Villierse.

"Rallye Dakar pro mne byla vždy výzva. A zúčastnit se jí s Volkswagenem je pro mne obrovská šance. S maratony mají zkušenosti, což jsem přesně potřeboval. Já zase přispěji svými a snad to bude fungovat," řekl Sainz přezdívaný El Matador. Maratonské soutěže si prý vybral také proto, že nebude muset tolik cestovat. "Zůstanu v kontaktu s motoristickým sportem a přitom to nebudou takové celoroční přesuny jako při mistrovství světa," vysvětlil Španěl.

Chce hlavně dojet

Sainz byl už v květnu přítomen testování soutěžního vozu Volkswagen Touareg v Maroku. Dokonce už s Schulzem seděl ve společném kokpitu, když před nedávnem tým dokončoval přípravy vozů Sabyho a De Villierse na nadcházející Rallye Orient v Turecku. V červenci čeká novou dvojici testování v Tunisku. Schulz Dakar dvakrát vyhrál jako navigátor Jutty Kleinschmidtové a Hirošiho Masuoki.

"Na zpevněných cestách asi budu dost rychlý, ale písečné duny a velbloudí tráva pro mne budou něco úplně nového. Na Rallye faraonů chci hlavně dojet a sbírat zkušenosti, o Dakaru platí totéž. Myslet na vítězství hned v prvním roce by bylo trochu nerealistické," uzavřel Sainz.

Na spolupráci se slavným španělským jezdcem, se těší i vedení týmu. "Carlos patří k absolutní světové špičce. Nesmírně nás potěšilo, že se naše cesty spojí. Během svého působení ve světovém šampionátu v rallye ukázal, že umí posunout tým kupředu," pochvaloval si šéf sportovního oddělení Volkswagenu Kris Nissen.

Reklama

Související témata: