Hlavní obsah

Akropolis rallye začíná na olympijském stadiónu

Radek MalinaPrávo

Na aténském olympijském stadiónu odstartuje ve čtvrtek večer Akropolis rallye, osmý podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích. Bude to ale jen předehra před bitvou, kterou slibuje 350 km rychlostních zkoušek v řeckých horách.

Foto: SWRT

Pilot týmu subaru Petter Solberg bude obhajovat vítězství v Rallye Akropolis.

Článek

Posádky čekají rozbité šotolinové tratě plné výmolů, kamenů a prachem zavátých děr. K tomu více než třicetistupňová vedra. Dnešní začátek ale bude idylický. Divácká supererzeta se z Parthenonu přesunula na Olympijský stadión, kde následně pojedou posádky paralelně proti sobě.

V pátek ráno se naplno rozhoří boj na prašné šotolině. "Je to jedna z nejdrsnějších a nejobtížnějších soutěží. Musíte mít silné a spolehlivé auto," míní Carlos Sainz, pilot Citroenu, který už podruhé zaskakuje za Duvala.

Na vítězství myslí mnoho jezdců. Prvenství obhajuje Nor Petter Solberg se Subaru, jenže v Řecku se pyšní impozantní sérií Ford, který vyhrál čtyři předešlé ročníky a Fin Toni Gardemeister je jeho trumfem: "Z těch soutěží, které se jedou na rozbitých šotolinách, je Akropolis nejlepší a nejrychlejší."

A pak je tu Sébastien Loeb, úřadující mistr světa, který s Xsarou WRC ovládl poslední čtyři podniky šampionátu na Novém Zélandu, Sardinii, Kypru a Turecku.

"Když řeknu, že nemyslím na vítězství, nikdo mi neuvěří," směje se Loeb, jemuž dodává sebevědomí úspěšná série. "Určitě jednou skončí, ale udělám všechno pro to, aby to nebylo v Řecku," slibuje Francouz, který zkoušel štěstí i v závodě 24 hodin Le Mans. "Na Akropolis rallye budu ve špičkové formě," ujišťuje, že náročný program zvládne.

Pojede i Prokop

Čeští fanoušci si hodně slibují od startu Romana Kresty s továrním Focusem WRC. "Je to jedna z nejtěžších soutěží," říká borec, který v Řecku bude startovat počtvrté. "Nikdy jsem nedojel," připomíná zlou bilanci.

Trojnásobné zastoupení bude mít Škoda Motorsport, jejíž Fabie WRC budou pilotovat Armin Schwarz, Janne Tuohino a Jani Paasonen. "Všichni nedávno testovali v Řecku, následovaly jízdy v Česku, kde se dolaďovalo individuální nastavení. Nový testovací tým tvrdě pracoval na jiných místech, výsledky by měly být patrné," věří Martin Mühlmeier, vedoucí týmu.

Na startu bude i Martin Prokop se strojem Suzuki Ignis, startující v třídě Super 1600, jenž má na kontě dva body ze Sardinie a v průběžném pořadí mu patří jedenácté místo.

Soutěž zahrnuje devatenáct rychlostních zkoušek. Jedna se jede ve čtvrtek, šest v pátek, sedm v sobotu a pět v neděli. Posádky absolvují 349,57 měřených kilometrů, celkem urazí 1065,57 km. Vítěz bude korunován v neděli v půl třetí odpoledne.

Reklama

Související témata: