Hlavní obsah

Prokop překonal na Akropolis rallye bolesti zad a opět bodoval

PRAHA

Automobilový jezdec Martin Prokop byl po víkendové Akropolis rallye jediným zástupcem českého motorismu, který odjížděl z Řecka spokojen. Pilot Jipocar racing týmu obsadil v osmém podniku mistrovství světa sedmé místo v kategorii JWRC a rozšířil tak svůj zisk v průběžném pořadí šampionátu na pět bodů.

Článek

Dvaadvacetiletý Prokop přitom měl po celý závod problémy s bolestmi zad. "Vše začalo již při tréninku, kdy jsme měli špatné auto, takže jsem byl unavený už před startem. V pátek jsem poté vlítnul do velké díry a narazil si žebra," popsal Prokop příčinu zdravotních problémů v rozhovoru pro ČTK. Aby se jeho utrpení zmírnilo, bral celý víkend prášky proti bolesti. "Musel jsem to přetrpět," řekl.

Na jeho výkonu se to ale moc neprojevilo. Od první rychlostní zkoušky se snažit držet svého plánu a bez větších problémů se dostat do cíle. "Už před sezonou jsem si řekl, že hlavním cílem je dojíždět do cíle, a ne se honit s nejrychlejšími jezdci. Na autě jsme nic neprovedli a nemusel jsem ani používat pravidla SuperRallye a opravovat vůz, takže jsme spokojeni," řekl jihlavský závodník.

V absolutním pořadí obsadil 24. místo

V absolutním pořadí Akropolis rallye nakonec obsadil 24. místo, na nejrychlejšího jezdce své kategorie Pera-Gunnara Anderssona ze Švédska ztratil téměř dvacet minut. Za svými zády však nechal ještě dva účastníky skupiny JWRC Conrada Rautenbacha ze Zimbabwe a Itala Alana Scorcioniho.

Další start v mistrovství světa čeká Prokopa začátkem srpna ve Finsku. "Na sever Evropy poletíme ještě o týden dříve, protože se chystáme startovat předtím v jednom finském mistráku. Chceme se na specifické finské tratě dobře připravit," řekl Prokop, který je v průběžném pořadí MS kategorie JWRC dvanáctý.

Rallye Bohemia čeká

Ještě předtím ale čeká Prokopa i jeho spolujezdce Petra Grosse start na domácí Rallye Bohemia. Klání v okolí Mladé Boleslavi startuje v pátek. "Doufám, že vše stihneme. Mechanici mají nyní dva dny na přestavbu auta ze šotolinové verze na asfaltovou," uvedl Prokop, který vede v českém šampionátu svou třídu.

Sám pilot si poté bude muset rychle zvyknout na jiný styl jízdy. "Pokud nebude žádný problém s autem, měli bychom ještě v pátek krátce testovat v Bělé pod Bezdězem," dodal Prokop.

Průběžný stav JWRC:
1. P. Andersson (Švéd./Suzuki Ignis) 25 bodů, 2. Wilks (Brit./Suzuki Ignis) 23, 3. Meeke (Brit./Citroën C2) 19, ...10. Valoušek (ČR/Suzuki Ignis) 6, 12. Prokop (ČR/Suzuki Ignis) 5.

Reklama

Související témata: