Hlavní obsah

Nehoda při Bohemia rallye: selhání pořadatelů nebo diváků?

PRAHA

Nepříjemný incident narušil průběh letošního ročníku Bohemia rallye. Při průjezdu jedné z rychlostních zkoušek na okraji Liberce vjela Peugeot 206 norské posádky Anders Kjaer - Trond Svendsen do davu diváků a zranil tři osoby, z toho velmi vážně dvanáctiletou dívku. Kde se stala chyba?

Foto: PRÁVO/Barbora Silná

Při Rallye Bohemia smetla závodní posádka diváky.

Článek

V divácky atraktivním úseku v liberecké části Radčice v závěru třetí a sedmé rychlostní zkoušky měli účastníci soutěže projet s použitím ruční brzdy ostrou levou zatáčku. Peugeot se startovním číslem 51 se ale vřítil do serpentiny zhruba dvojnásobnou rychlostí, šel předčasně do smyku a travnatý svah jej katapultoval přes zatáčku. Rotující vůz protrhl pásku vymezující zakázaný prostor a zamířil přímo do skupiny diváků, kteří se za páskou pohybovali.

Na místě zůstali ležet tři lidé, mezi nimi dvanáctiletá dívka s mnohočetným zraněním. Během necelých čtyř minut dorazily vozy liberecké záchranky a těžce zraněné děvče odvezli okamžitě na sál liberecké Krajské nemocnice. Dívce tak zachránili život, při delší časové prodlevě by patrně nepřežila. Její stav je po náročném operačním zákroku vážný, nicméně stabilizovaný. "Dívka není v přímém ohrožení života," uvedla v pondělí pro Sport.cz mluvčí nemocnice Saša Bednárková.

Selhala technika vozu?

Na mysli tane otázka, kde se v Radčicích stala chyba. Udělali ji organizátoři? Diváci? Norský jezdec? Zatím vše nasvědčuje tomu, že u peugeotu došlo k technickému selhání, hovoří se o brzdách či prasklé hřídeli volantu. Jezdec projížděl inkriminovaný úsek podruhé a musel vědět, co jej čeká. Situaci se zřejmě snažil zachránit zatažením ruční brzdy, jeho vůz se stal ale neovladatelným.

Neřízený vůz vystřelil ze zatáčky do zóny, která je pro podobné situace zřízena. Je oddělena výstražnou páskou a z bezpečnostních důvodů do ní nemá nikdo přistup, maximálně akreditovaní fotografové a i ti jen na vlastní nebezpečí. Jenže v okamžiku, kdy do zakázaného prostoru vlétl v kotrmelcích Kjaer se v zóně nacházela početná skupina lidí.

Repro z programu Rallye Bohemia 2005

Pořadatelé diváky vykazovali

Kamen úrazu leží právě zde. Kde se diváci v zakázaném prostoru vzali? Ředitel soutěže Zdeněk Běla v televizi hovořil o tom, že pořadatelé diváky z místa vykazovali, jenže neúspěšně. Kdo se provinil, ukáže až policejní šetření, které však podle ředitele liberecké policie Miroslava Dvořáka ještě nějakou dobu potrvá.

Jisté je jedno: odpovědnost za zajištění a vymezení prostoru pro diváky nese organizátor. Ale ruku na srdce: řetěz mužů v reflexních vestách podél celé trati je z říše sci-fi a pranýřování organizátorů soutěže proto není zcela na místě. Exempla trahunt, příklady táhnou, říkali již staří Římané. A v případě davového jednání to platí dvojnásob. Ačkoliv jsou příznivci české rallye ve srovnání např. s diváky z jihoevropských zemí ještě poměrně ukáznění, do svědomí si musí sáhnout především ten fanoušek, jenž do zakázaného místa vkročil jako první.

Na druhou stranu ani pořadatelská služba nefungovala na jedničku. Existují svědectví, že pořadatelé vykazovali na jiných úsecích diváky, i když stáli za ochranou páskou, protože šlo o nebezpečný prostor. Proč však nevytyčili větší únikové zóny, nevysvětlili. Ředitel soutěže se o tom po telefonu odmítl bavit. Je jasné, že motoristického fanouška není lehké udržet v bezpečné zóně od soutěžních vozů, ale těžko se mu vysvětluje, že když stojí za nápisem Nevstupovat, stojí stále špatně. Pořadatelé by měli přesně stanovit pravidla v podobě jasně vymezených prostorů pro diváky. Na nich trvat, třeba i za pomoci policie.

Reklama

Související témata: