Hlavní obsah

Triumf pro tříletého řízka? Pech chce ve Zlíně se synkem slavit sedmý titul

Praha

Titul pro syna. Takový je plán lídra českého šampionátu Václava Pecha před nadcházející Barum rallye, nejsledovanějším podnikem domácí sezóny automobilových soutěžích. Až dorazí pilot stroje John Cooper Mini S2000 po poslední rychlostní zkoušce do servisu, rád by od následovníka slyšel pochvalu, která je víc než všechny poháry.

Foto: archiv Václava Pecha

Václav Pech mladší se synem Karlem a otcem Václavem, který oslavil nedávno pětašedesáté narozeniny.

Článek
Fotogalerie

„Jsou mu dva a půl roku. Letos začal jezdit pravidelně na soutěže. A bude i ve Zlíně," vykládá šestinásobný český šampión o synkovi Karlovi. Není pochyb, že u Pechů roste další závodník.

„Řídí všechno, co vrčí. Umí nastartovat jeřáb, přepravní ještěrku. Je to hrozné číslo," směje se Pech, jenž pro synka nechal vyrobit přesnou repliku kombinézy týmu Euroil, v níž sám usedá za volant při soutěžích. „Už se svezl i v soutěžáku. Na rychlostní zkoušky však zatím nechodí. Nevydržel by tak dlouho na jednom místě. Je v servisu s mechaniky, kteří ho mají na starosti. Navíc ho ohromně baví něco šroubovat. Pořád má v ruce nářadí," vypravuje Pech.

Následovník ho straší šampiónem

Ač jeho syn jezdí na soutěže teprve první sezónu, má dokonale zmapované největší protivníky. „Romana Krestu úplně neregistruje, protože letos neměl mnoho startů, ale Honzu Kopeckého pozná hned. A hodně mě s ním straší," přiznává Pech. „Pořád mi říká, že je Kopecký rychlejší. Má z toho srandu, když vidí, že mě to zlobí," vypravuje Pech.

Když však při Bohemia rallye v první etapě protivníka z továrního týmu Škody předčil, dočkal se žádané pochvaly. „Karlík přišel a hlásil mi: Táto, Škodovka smazaná. Bohužel jsme další den vypadli," líčí s úsměvem Pech a přiznává: „Kluka hodně navádí mechanici."

Netají, že po narození prvního potomka měl obavy, zda se zásadní životní událost negativně nepromítne do jeho výkonnosti. „Bál jsem se, zda nebudu mít na erzetách strach. Ale jsem v pohodě, nijak mě vědomí otcovství nerozptyluje. Vždy jsem se snažil jezdit s rozumem a v tom se nic nezměnilo," tvrdí Pech.

Ve Zlíně by při bitvě s evropskou elitou rád shrábnul body potřebné k zisku titulu. I kvůli synkovi a otci. „Byla by pecka slavit při závodě, jenž je vrcholem domácí i evropské sezóny a dát tak dárek tátovi k pětašedesátinám," zasní se borec, který byl letos druhý při Jänner rallye, a pak vyhrál rallye v Českém Krumlově, v Klatovech i v Hustopečích. A přestože při červencové Bohemia rallye vypadl, má v čele mistrovství obrovský náskok.

Reklama

Související témata: