Hlavní obsah

Pech má už před koncem Barum rallye sedmý mistrovský titul

Aktualizováno

Václav Pech si s předstihem zajistil titul českého mistra v automobilových soutěžích. Bez ohledu na výsledek zlínské Barum rallye, kterou navíc po první etapě vede. Jeho jediný zbývající soupeř v boji o celkový triumf Miroslav Jakeš totiž z rallye odstoupil.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Václav Pech a Petr Uhel s vozem Mini John Cooper Works S2000 při rychlostní zkoušce na Barum rallye ve Slušovicích.

Článek

Pech měl sedmý titul v kariéře prakticky jistý už před startem šestého dílu mezinárodního mistrovství ČR. Jakeš jej mohl ohrozit jen v případě, že by vyhrál obě zbývající soutěže a Pech ani v jedné neuspěl. Od začátku bylo jasné, že k tomu nedojde, neboť Jakeš měl problémy se svým vozem Citroën od první rychlostní zkoušky.

"Mirkovo odstoupení mi trochu uvolnilo ruce, mohl jsem jet rychleji. Na druhou stranu se ale prakticky pořád jelo naplno. Jen v poslední sobotní rychlostní zkoušce jsem si dovolil zataktizoval a trochu zvolnit," řekl Pech, který většinu soboty absolvoval v tričku oslavujícím zisk dalšího titulu. "Kluci to měli nachystané v servisu, takže jsem si ho vzal," usmíval se pilot vozu Mini John Cooper Works S2000.

Aktuálně má Pech v čele náskok 54 sekund na druhého Němce Seppa Wieganda a je na nejlepší cestě podruhé v kariéře ovládnout zlínskou soutěž. "Náskok je to dobrý, ale ještě není konec. Barumka je těžká rallye a nerad bych dopadl jako Latvala na Německé rallye," poukázal na nedávný závod mistrovství světa, v němž Fin Jari-Matti Latvala také mířil za výhrou a havaroval.

Přestože se ve Zlíně sešla výborná konkurence a na startu nechyběli elitní jezdci evropského šampionátu, za výhrou míří Pech a v elitní desítce je momentálně šest českých jezdců. Z předních pozic už totiž po technických problémech či havárii odstoupili Nizozemec Kevin Abbring, Esappeka Lapi z Finska a Ir Craig Breen.

Technické problémy zastavily i snahu Romana Kresty, jenž s Pechem bojoval ještě v páté rychlostní zkoušce o první místo, a mohl se tak stát prvním jezdcem, který Barum rallye vyhraje počtvrté. "Byl to vadný materiál, před rallye preventivně měníte prakticky vše, ale tohle ne," řekl Kresta, na jehož fabii praskl výfuk a hrozilo tak, že jeho auto shoří. Proto jej preventivně odstavil.

Barum rallye Zlín, závod seriálu ME a mezinárodního MČR v automobilových soutěžích:
Po 1. etapě:
1. Pech, Uhel (Mini John Cooper Works S2000) 1:16:35,0
2. Wiegand, Christian (Něm./Škoda Fabia S2000) -54,1
3. T. Kostka, Houšť (Ford Fiesta R5) -1:12,7
4. Kajetanowicz, Baran (Pol./Ford Fiesta R5) -1:25,9
5. Odložilík, Tureček (Ford Fiesta R5) -1:37,0
6. Consani, Vilmot (Fr./Peugeot 207 S2000) -1:43,1
7. Orsák, Šmeidler (Škoda Fabia S2000) -1:54,7
8. Tarabus, Trunkát (Škoda Fabia S2000) -1:57,7.

Reklama

Související témata: