Hlavní obsah

Sainz odchod do důchodu znovu odložil, pojede Dakar

PRAHA

V loňském roce Carlos Sainz, třiačtyřicetiletý španělský závodník, oznámil konec kariéry. Dvojnásobný mistr světa, který má na kontě rekordních šestadvacet vítězství v MS, se však letos k Citroenu vrátil, aby zaskočil za problémy stíhaného Duvala. Měla to být jen kratičká epizoda. Ale Sainz si odchod do závodního důchodu znovu rozmyslel.

Foto: Citroën

Carlos Sainz.

Článek

Když v květnu oznámil, že na jeden závod vypomůže Citroenu v nesnázích, bylo to obrovské překvapení. Jen před pár měsíci tvrdil, že má kolotoče MS plné zuby a chce se věnovat golfu, lyžování, a zejména manželce a třem dětem. "Když jsem skončil u Fordu, byl jsem bez angažmá. A Citroen mi tehdy hodně pomohl. Jen jsem mu chtěl splatit dluh," vysvětloval pohnutky návratu.

Se startem v Turecku se vypořádal znamenitě. Pro tým získal pět bodů do poháru značek. "Měl jsem jediný problém. Musel jsem se adaptovat na systém HANS, který pro nás byl nový," vracel se ke comebacku po sedmi měsících, kdy se setkal s novinkou fixující krk jezdců a bránící v případě karambolu poranění páteře.

Když se Duvalovy problémy se spolujezdcem nepodařilo vyřešit, slíbil Sainz, že pojede i na Akropolis rallye, kterou třikrát vyhrál. A znovu se v pekelné řecké výhni představil ve skvělé formě. Skončil třetí a vrátil Citroen do čela soutěže značek. "Jsem šťastný, že končím po patnácti letech v Řecku na stupních vítězů. Vyhrál jsem zde před patnácti lety svoji první soutěž v mistrovství světa. To je fantazie," rozplýval se.

WRC je pro něj uzavřená záležitost

"Dluh Citroenu jsem splatil. Můžete si být jisti, že už nikdy více neusednu do vozu specifikace WRC. Bylo toho dost," pronesl chvějícím se hlasem. "Cítím i satisfakci, málokdo věřil, že mohu mít po sedmi měsících takové výsledky." Fanoušci motoristického sportu však přesto v Řecku neviděli Sainze v závodním voze naposled. Už se sice nebude harcovat po světě v kolotoči MS, ale kariéru závodního pilota nekončí.

Automobilka Volkswagen totiž oznámila, že El Matador, jak je španělský jezdec přezdíván, pojede s jejím speciálem Touareg Race maratónskou Rallye Dakar! "Je to pro mě nová a vzrušující výzva," vysvětlil, když na něj novináři na oficiální tiskové konferenci FIA dotírali, proč mění pole působnosti.

Sainz: Vždy jsem chtěl do pouště

"Budu upřímný. Vždy jsem chtěl tuhle soutěž jet. Ale při plném programu v šampionátu to nebylo možné. Takhle zůstanu u závodění, ale nebudu mít tak nabitý program," rozpovídal se Sainz. "Navíc Volkswagen má za sebou v cross country bohatou a úspěšnou historii, což mi vstup usnadní. A já věřím, že mohu přispět k jejímu pokračování, že budu třeba časem stejně úspěšný, jako jsem byl v soutěžích MS," naznačil španělský jezdec, že nepůjde o žádnou epizodku.

"Už se těším do dun, do pouštní trávy, kde se pasou velbloudi. Tam nemám žádné zkušenosti, na rozdíl od pevné šotoliny. Bude to pro mě těžké, budu se muset učit, ale i proto jsem si vybral za spolujezdce Andyho Schulze, který už dvakrát Dakar vyhrál a určitě mi vstup do tohoto pro mě nového světa usnadní," uzavřel Sainz téma přestupu, jenž bude zpečetěn v září při Rallye Faraonů.

Reklama

Související témata: