Hlavní obsah

V Argentině se chystá hon na Loeba

PRAHA

Do druhé poloviny vstupuje o víkendu v Argentině letošní seriál mistrovství světa v rallye a příznivci i odborníci si kladou snad jen jedinou otázku: podaří se soupeřům zastavit ve výborné formě jedoucího Sébastiena Loeba? Francouzské eso stáje Citroën vyhrálo letos šest soutěží, z toho pět posledních.

Článek

Loeb si je vědom, že jej v Argentině nečeká nic jednoduchého. I kvůli tomu, že stejně jako ostatní bude vzhledem k omezenému testování muset vystačit s minimem informací.

"Čekají nás různorodé rychlostní zkoušky. Některé úseky jsou rychlé, jiné technicky náročné či pomalé a úzké. Argentinskou soutěž jsem si ale oblíbil," řekl Loeb v oficiální tiskové zprávě Citroënu. Před rokem zde skončil druhý, když nestačil jen na týmového kolegu Carlose Sainze.

Úřadující světový šampión by po vítězství v Řecku rád přepisoval historické tabulky i nadále. "Hledím do budoucnosti a chci vyhrát další závody," uvedl Loeb, jenž se bude muset v první etapě vyrovnat s tím, že bude startovat jako první a bude tak čistit trať soupeřům.

Solberg chce myslet pozitivně

Hlavním soupeřem francouzského jezdce by měl být Nor Petter Solberg, druhý muž průběžného pořadí MS. Na Loeba však ztrácí již třiadvacet bodů. "Potřebujeme se dostat na správnou cestu. Všechno je jednou dobré a jednou špatné. Stejně jako v obyčejném životě. Před několika dny jsem ráno rybařil, přemýšlel jsem o Argentině a chytil jsem velkou rybu. Musíte myslet pozitivně," citoval Solberga internetový server motorhome.cz. Nejlepším výsledkem bývalého mistra světa v Argentině je druhé místo z roku 2002.

Pokračovat v dobrých výkonech chce ale i Fin Toni Gardemeister, třetí muž MS, který byl na Akropolis rallye druhý za Loebem. "Můj výkon v Řecku byl velmi dobrý. Blížil se těsně zatím nejlepšímu v mé kariéře a spokojen jsem byl i s focusem. Pokud se totéž podaří zopakovat i v Argentině, pak si jsem jistý, že můžeme dosáhnout dalšího dobrého výsledku," uvedl týmový kolega Romana Kresty.

Argentinská rallye bude zahájena ve čtvrtek diváckou supererzetou, kterou všichni absolvují dvakrát. V pátek se se uskuteční osm rychlostních zkoušek v Punilla Valley severně od centra rallye ve Villa Carlos Paz. Druhá etapa je směsí ranních rychlejších a písčitých tratí v Calamuchita Valley a odpoledních měřených úseků v Punilla Valley.

Závěrečný nedělní den je situován na jihozápad do pohoří Traslasierra. Jeho součástí jsou kamenité úseky El Condor a Giulio Cesare, dvě z nejslavnějších a nejobtížnějších rychlostních zkoušek šampionátu, které se konají ve výšce až 2195 metrů nad mořem. Na posádky čeká 22 měřených úseků o délce 340,82 km.

Pořadí MS (po 8 soutěžích)
1. Loeb65 bodů
2. Solberg42
3. Gardemeister39
4. Märtin39
5. Grönholm37
6. Rovanperä16
7. Sainz11
8. Stohl (Rak./Citroën)11
9. Kresta (ČR/Ford)10
Pohár konstruktérů
1. Citroën84
2. Peugeot79
3. Ford57
4. Subaru47
5. Mitsubishi37
6. Škoda8

Reklama

Související témata: