Hlavní obsah

Škody Fabie WRC pojedou poprvé v Argentině

Radek MalinaPrávo

Argentinskou rallye, která odstartuje o půlnoci ze čtvrtka na pátek, vstoupí mistrovství světa v automobilových soutěžích do druhé poloviny. Pětadvacátý ročník bude výjimečný pro tým Škoda Motorsport. Poprvé se na zdejších šotolinových tratích představí Fabia WRC. V loňském roce totiž argentinská soutěž nebyla součástí programu mladoboleslavského týmu.

Foto: Škoda Motorsport

Škodu Fabii WRC čeká v Argentině premiéra.

Článek

Vzhledem k zákazu testování mimo evropský kontinent bude český tým ve srovnání s konkurencí v nevýhodě, neboť má k dispozici velmi málo základních dat pro optimální nastavení vozu. Soutěž se jede v okolí lázeňského města Villa Carlos Paz na jižním břehu jezera San Roque. Vzhledem ke změně termínu se soutěž jede v místním zimním období, a tak se rychle mění nejen počasí, ale i povrch tratí.

"Cesty jsou často vlhké a soutěž je proslulá četnými brody, na které tu narazíte téměř na každé rychlostní zkoušce. Místy je trať rychlá a jindy se její povrch blíží drsné Akropolis," hodnotí charakter trati Armin Schwarz, pilot týmu Škoda Motorsport.

Druhou z továrních Fabií WRC bude pilotovat finský jezdec Jani Paasonen, který v Argentině v loňském roce vyhrál skupinu produkčních vozů: "Tehdy to byla moje premiéra na této soutěži. Věřím, že i při prvním startu s fabií dosáhnu dobrého výsledku."

K Citroenu se vrací Duval

Loňský ročník vyhrál Španěl Carlos Sainz s Xsarou WRC. Ten však už na startovní listině není, byť v minulých dvou soutěžích mistrovství světa startoval. Do kokpitu citroenu se totiž vrací Belgičan Francois Duval, jenž se po špatných výsledcích rozešel se spolujezdcem Prevotem a jeho novým navigátorem je krajan Sven Smeets.

"To, že jsem nemohl jet v Turecku a v Řecku, byl spravedlivý trest. Několikrát jsem udělal chybu. Teď chci ukázat, že do týmu patřím, a dojet mezi prvními pěti posádkami," slibuje Duval.

Loeb může překonat rekord

Jeho týmový kolega Francouz Sébastien Loeb může v případě vítězství v soutěži překonat letitý rekord krajana Auriola, který drží šesti triumfy rekord v počtu výher v jedné sezóně. Úřadující mistr světa Loeb z dosavadních osmi podniků vyhrál sextet rallye.

Rallye celkem čítá dvaadvacet měřených úseků. Soutěž odstartuje dnes o půlnoci SELČ dvěma speciálními diváckými úseky, dlouhými 3,2 kilometru. Zítra je na programu osm úseků, v sobotu sedm, v neděli pak pět rychlostních zkoušek. Celková délka měřených úseků činí 340,82 kilometru. Během soutěže posádky absolvují 1218,5 km, vítěz bude korunován v neděli v 19 hodin SELČ.

Reklama

Související témata: