Hlavní obsah

Za nehodu při Rallye Bohemia mohou podle policie pořadatelé

LIBEREC

Nedostatečně zvládnutá organizace byla podle libereckých policistů příčinou vážné nehody při Rallye Bohemia. Na severu Čech před dvěma týdny utrpěli zranění po havárii norské posádky čtyři lidé. Ředitel soutěže Zdeněk Běla ale jakoukoliv vinu pořadatelů odmítá a trvá na tom, že odpovědnost padá na diváky.

Foto: PRÁVO/Barbora Silná

Při Rallye Bohemia smetla závodní posádka diváky.

Článek

"Jak vyplývá z vyšetřování, pořadatelé natáhli bezpečnostní pásky jinak, než měli. Diváci se pak kvůli tomu dostali na nebezpečná místa," uvedl ředitel liberecké policie Miroslav Dvořák. Policisté však ještě nikoho z pořadatelů neobvinili, poněvadž stále shromažďují důkazy. Nehoda se odehrála v sobotu 2. července v Liberci-Radčicích.

"Nevím, kde policisté přišli na to, že jsme se při rozmístění pásek kolem trati dopustili chyby. Dali jsme je tam podle bezpečnostního plánu," prohlásil Běla. Podle něj ale diváci pronikli do prostoru, označeného jako úniková zóna, kde by se závodníci po případné havárii ocitli se svými vozy.

Norský závodník Anders Kjear v Radčicích v sedmé rychlostní zkoušce nezvládl ostrou zatáčku a vletěl s autem do diváků. Dvě dívky ve věku 12 a 16 let vůz zranil vážně a dva muže ve věku 28 a 29 let lehce. V nemocnici stále zůstává dvanáctiletá dívka. Ve středu prodělala další operaci, její stav je stabilizovaný, čeká ji však ještě několikaměsíční léčení. Při havárii utrpěla četné zlomeniny, měla vážně poraněná játra a hlavu.

Reklama

Související témata: