Hlavní obsah

Loeb vede v Argentině téměř o půl minuty

Francouz Sébastien Loeb na citroënu vede Argentinskou rallye i po druhé etapě. Změna je oproti první etapě na druhém místě, kde Petera Solberga z týmu Subaru vystřídal Fin Marcus Grönholm na peugeotu. Roman Kresta na fordu se posunul o jednu příčku na desátou pozici. Armin Schwarz se škodou je šestnáctý.

Foto: Citroën

Pilot Citroënu Sébastien Loeb

Článek

Loeb oproti pátku ztratil ze svého náskoku několik vteřin, ale stále jde za rekordním sedmým vítězstvím v sezóně.

Grönholm čtyřikrát nejrychlejší

Solberg sice vyhrál první sobotní erzetu, ale potom si vedl lépe Grönholm a vystřídal ho na druhé pozici, když byl nejrychlejší v dnešních čtyřech měřených úsecích. Na Loeba zvládl najet dvacet vteřin. Solberga v sobotu trápila porucha brzd.

Francouzský favorit jede na jistotu, na triumf zadělal v pátek, třebaže se nevyhnul nepříjemnosti, když se musel na trati vyhýbat skotu. Dokonce kvůli tomu v příkopu píchl, jeho pozici to ale neohrozilo. "Býk stál uprostřed cesty. Myslel jsem si, že uhne a na poslední chvíli mi došlo, že to asi neudělá. Vzal jsem to příkopem a píchl levou přední gumu. Přesto jsem zvíře pravým předním rohem vozu trefil. Poškození vozu bylo jen povrchové, ale měl jsem velký strach," citoval Loeba server Motorhome.cz.

Roman Kresta s továrním fordem uzavírá první desítku pořadí, ale jeho ztráta na první místo činí skoro více než sedm minut. Od bodované pozice jej dělí dvě minuty. Po páteční etapě Kresta potvrdil, že podle plánu vsadil na opatrnou taktiku a až dnes se pokoušel jet naplno. V pátek se také z neznalosti podmínek dopustil chyby při výběru pneumatik.

"Nikdy jsem tu nejel a nevěděl jsem, jaká volba by byla správná. Odpoledne jsem pak zvolil příliš jemný vzorek. Jel jsem opatrněji také proto, že pro nováčka je to velmi náročná soutěž," uvedl Kresta ve zprávě Fordu. Jeho týmový kolega Toni Gardemeister z Finska je čtvrtý, ale na vedoucí trio hledí s odstupem necelých dvou minut.

Zbývající pilot týmu Škoda Motorsport v soutěži Armin Schwarz z Německa figuruje s obrovskou ztrátou na 16. příčce. Jeho týmový kolega Jani Paasonen z Finska z rallye odstoupil už v pátek.

V neděli čeká závodníky pět rychlostních zkoušek.

Výsledky po druhé etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 3:03:45,9 hod., 2. Grönholm (Fin./Peugeot) -26,6, 3. P. Solberg (Nor./Subaru) -1:01,7, 4. Gardemeister (Fin./Ford) -2:46,2, 5. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -2:57,2, 6. Märtin (Est./Peugeot) -3:48,5, 7. Duval (Belg./Citroën) -4:38,7, 8. Stohl (Rak./Citroën) -5:04,2, 9. Atkinson (Austr./Impreza) -5:33,0, 10. Kresta (ČR/Ford) -7:18,9, ...16. Schwarz (Něm./Škoda) -20:24,9.

Reklama

Související témata: