Hlavní obsah

Francouzskou rallye vede Latvala, Ogiera zbrzdil motor a trest

Štrasburk
Aktualizováno

Dvojka továrního týmu Volkswagen Jari-Matti Latvala z Finska zvládl nejlépe vstup do Francouzské rallye, jedenáctého závodu mistrovství světa v automobilových soutěžích. Po první etapě a sedmi rychlostních zkouškách vede o 8,5 sekundy před týmovým kolegou Andreasem Mikkelsenem z Norska. Třetí je Brit Kris Meeke s citroënem. Jediný Čech v soutěži Martin Prokop je při jubilejním stém startu v MS devátý, za lídrem zaostává o téměř dvě a půl minuty.

Foto: Zdeněk Sluka, Právo

Fin Jari-Matti Latvala

Článek

Hned na úvod vypadl ze hry o prvenství lídr MS Sébastien Ogier z Francie, který v Alsasku ovládl dva z předešlých čtyř ročníků. Jednička VW si mohla v domácím prostředí zajistit s předstihem obhajobu titulu, k tomu má ale po prvním dnu daleko.

Hned ve druhé erzetě totiž Ogier ztratil přes čtyři minuty kvůli problémům s motorem, který mu kvůli vadnému senzoru na převodovce vynechával. Navíc dostal i čtyřminutovou penalizaci za předčasný příjezd do časové kontroly; ten zase zavinil chybným pokynem spolujezdec Julien Ingrassia. Po prvním dnu ztrácí na Latvalu, který vyhrál čtyři rychlostní zkoušky, bezmála devět minut a krčí se na hranici třetí a čtvrté desítky pořadí.

V sobotu je na francouzském asfaltu na programu znovu sedm rychlostních zkoušek, v neděli zbývající čtyři.

Francouzská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) 1:01:42,9
2. Mikkelsen, Floene (Nor./Volkswagen Polo R) -8,2
3. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën DS3) -23,1
4. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20) -51,2
5. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3) -1:01,9
6. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -1:02,9
...
9. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -2:24,1

Reklama

Související témata: