Hlavní obsah

Škoda chce ve Finsku zopakovat loňský úspěch

PRAHA

S cílem alespoň zopakovat loňské šesté a osmé místo nastoupí do nadcházející Finské rallye tovární tým Škoda Motorsport. Mladoboleslavská stáj nasadí do desátého podniku mistrovství světa tři vozy; o body do šampionátu značek pojedou Němec Armin Schwarz a Fin Jani Paasonen, do třetí Fabie usedne další Fin Janne Tuohino.

Foto: Škoda Motorsport

Jani Paasonen

Článek

Vedení týmu po nepovedeném výkonu v Argentině očekává, že se na severu Evropy piloti představí v lepším světle. "Je to pro nás velice důležitá soutěž, na které potřebujeme dosáhnout dobrého výsledku. Loňský rok ukázal, že je možné s naším vozem na takto technických tratích uspět. Věřím, že náš výsledek přinejmenším zopakujeme," doufá šéf týmu Martin Mühlmeier.

Zatím nejlepšího výsledku Fabie WRC dosáhl právě loni ve Finsku Paasonen, který se na domácím podniku dokázal propracovat na šesté místo. "Loni jsem tu za tým Škoda Motorsport startoval poprvé, ale měl jsem z toho ten nejlepší pocit. Do cíle jsem dojel šestý a věřím, že letos mohu dosáhnout minimálně stejně dobrého umístění. Je to pro mě domácí soutěž a vždycky se těším, že zajedu co možná nejlepší výsledek," přeje si finský pilot, jenž o uplynulém víkendu dojel ve Finsku v rámci testovacího programu třetí v Tampere rallye.

Pravá jezdecká soutěž

Finská rallye patří k tradičním podnikům světového šampionátu. Svým charakterem sedí především severským jezdcům, divácky atraktivní jsou časté skoky na horizontech. Soutěž je vůbec nejrychlejší v celém šampionátu, loňský vítěz Marcus Grönholm jel se svým peugeotem v průměru přes 120 km/h.

"Je to pravá jezdecká soutěž, jejíž tratě vedou místními lesy, plnými nadšených fanoušků. Pro jezdce, který tu není doma, je velmi náročná. Teprve třetí den mu dochází, o co tady jde. Musí si hodně věřit, aby tu dosáhl dobrého výsledku," vysvětluje jednička Škody Armin Schwarz, jenž přispěl do loňského úspěšného vystoupení Škody osmým místem.

Letošní ročník Finské rallye má opět centrum u města Jyväskylä. Ve čtvrtek večer odstartuje supererzetou na dostihovém závodišti Killeri ležícím na okraji města. V pátek pak bude první etapa pokračovat osmi rychlostními zkouškami v celkové délce 143,97 km. Sobotní druhý díl nabídne dalších osm měřených úseků v délce 144,91 km a v neděli soutěž uzavřou čtyři erzety v délce 66,16 km.

Reklama

Související témata: