Hlavní obsah

Grönholm: Na svojí soutěži chci vyhrát

Dvojnásobný mistr světa v rallye Marcus Grönholm bojuje už o své páté vítězství ve Finské rallye, kterou místní rodák považuje za vlastní. Proto nebere nic jiného než vítězství, o čemž také hovoří v rozhovoru pro deník Právo. Vyznává se rovněž z lásky k Finské rallye a shrnuje své šance v celém šampionátu.

Foto: MPT

Finský pilot Marcus Grönholm

Článek

Čtyřikrát jste ve Finsku vyhrál. Věříte, že zvítězíte i popáté? Tuhle soutěž považuji za svou, proto tu chci vyhrát i tentokrát. Oproti minulým ročníkům mám letos pocit, že to bude složitější. Loeb jede ve skvělé formě. Doma prohráváme velmi málo a neradi. Druhá místa nemám rád, musím se maximálně koncentrovat, abych zvítězil.

Přesto je z vašeho hlasu cítit obava, nebojíte se předem? To nikdy! I tentokrát se cítím dost silný na vítězství, jinak bych ani nemusel startovat. Ale jsem realista a musím o soutěži přemýšlet nejen z pozice závodníka, který boduje do šampionátu jezdců, ale také z pohledu týmu. Pro Peugeot je nyní důležitý každý bod. Mnohdy je důležitější, než bezhlavě riskovat, dojet si pro jisté body. Bude záležet na vývoji soutěže. Podle toho stanovím strategii, ale v první řadě chci vyhrát.

Byl jste zvyklý stát na stupních vítězů, nechybí vám to? Vždycky podřizuji sebe samotného co nejlepšímu výsledku. Letos je vpředu Loeb, to je děsivý soupeř, ale za ním jsme bodově těsně srovnáni. O svých schopnostech nepochybuji. Už to, že dokážu porazit Pettera Solberga se subaru, je pro mne důkazem, že pořád umím.

Co říkáte svému bratranci Sebastianu Lindholmovi? Ve Finsku jezdí hodně rychle... Může to být můj veliký soupeř, a nejen můj. Tratě zná dokonale, už loni tu dokázal, jak je rychlý, a letos má k dispozici Peugeot 307 WRC. Je se mnou a Markko Märtinem v týmu.

Co pro vás znamená Finská rallye? Je nádherná, pro mne nejhezčí v celém seriálu. Miluji dlouhé úseky, krásné horizonty. Tady se jezdí nejvíc na plný plyn a jste hodně ve vzduchu. Užívám si to a diváci určitě také.

Reklama

Související témata: