Hlavní obsah

Paasonen nikdy neztrácí náladu

JYVÄSKYLÄ

Jani Paasonen je typický Fin. Miluje rychlá auta, v zimě řádí na sněžném skútru a velké kamarády má mezi hokejisty. A také samozřejmě fandí krajanům ve formuli 1, teď konkrétně Kimimu Räikkönenovi. "Skvělý chlapík, jednou bude mistrem světa. Asi dřív než já," praví věčně usměvavý Paasonen se sobě vlastním humorem.

Foto: Škoda Motorsport

Třetí pilot týmu Škoda na Finské rallye Jani Paasonen.

Článek

Dobrou náladu prý nikdy neztrácí. "Když něco pokazím, vím to sám nejlépe. Proberu si to v hlavě a pak nepříjemnou zkušenost odhodím. Nemá cenu se v ní babrat. Pohoda je důležitý předpoklad pro rallye. Jakmile se nějaký problém drží v hlavě, nemůžete se soustředit. A chyba v koncentraci může znamenat vážný problém," říká.

Paasonen patří k velkým talentům finských rallye. Loni skončil třetí v MS produkčních vozů. S fabií zajel šesté místo při své premiéře ve škodováckém týmu právě ve Finsku. Letos by chtěl tento úspěch přinejmenším zopakovat. "Fabie určitě nejsou špatné, ale pořád nám něco chybí k tomu, abychom jezdili vpředu pravidelně. Myslím si, že máme i na lepší místa, než je konec první desítky. Už se to kolikrát i podařilo, ale z ojedinělých výsledků musíme udělat pravidlo. Potřebujeme tu smůlu zlomit. Myslím, že Finsko, kde se škodovkám daří, je pravou příležitostí," zamýšlí se.

Finské skoky miluje

Sám ví, že ani on zatím letos nesplnil očekávání, o to víc chce uspět právě na domácích tratích. "Finská soutěž je nejlepší na světě. Fantastická atmosféra, jedete v krásném prostředí a ty skoky! Miluju je. Musíte ale vědět, jak na ně, abyste letěli daleko a přitom neztráceli. Když se chytneme ve Finsku, pořád je šance dotáhnout sezónu alespoň do slušného závěru a udělat nějaký výsledek, kterým odčiníme předchozí neúspěchy," dodá Paasonen už zase s úsměvem.

K Česku si našel zvláštní vztah. "Moc se mi u vás líbí. Loni jsem jel v Praze rallyesprint. Letos jsem si zkusil Pohár octavií, také dobrá zkušenost. Třetí místo mě potěšilo, ale okruhy nejsou pro mne to pravé. Není to tak vzrušující. Možná na stará kolena. To má ale čas," říká rezolutně finský třicátník.

Reklama

Související témata: