Hlavní obsah

Grönholm vede Finskou rallye, Kresta až ve třetí desítce

JYVÄSKYLÄ

Jezdec továrního týmu Peugeot Marcus Grönholm vykročil v pátek za obhajobou loňského vítězství ve Finské rallye. Dvojnásobný mistr světa vede v domácím prostředí o necelých šest sekund před suverénem dosavadního mistrovství Sébastienem Loebem s citroënem. Za vedoucí dvojicí už je velká propast, Estonec Markko Märtin s druhým peugeotem ztrácí dalších 40 sekund.

Foto: MPT

Finský pilot Marcus Grönholm

Článek

Grönholm vyhrál pět z osmi dnešních rychlostních testů, Loeb získal dvě dílčí prvenství a jedno vybojoval vítěz čtvrteční supererzety Petter Solberg se subaru. Tomu ale jinak dnešní etapa příliš nevyšla a klesl až na páté místo.

Roman Kresta s fordem od začátku marně útočil na první desítku, pak jej v sedmém testu zradil motor a nabral ztrátu, která jej řadí až na konec třetí desítky. Lépe se vede domácímu Mikkovi Hirvonenovi, který byl Fordem nominován místo Kresty do boje o body v Poháru konstruktérů a je šestý.

Další finský pilot Jani Paasonen z českého týmu Škoda Motorsport odstoupil už v páté rychlostní zkoušce s poškozeným zavěšením kol. Jeho krajan Janne Tuohino je desátý a Němec Armin Schwarz v třetí fabii figuruje na 14. místě.

Dva čeští zástupci v kategorii JWRC se pohybují se svými vozy Suzuki Ignis ve čtvrté desítce absolutního pořadí. Pavel Valoušek je momentálně na 32. pozici, Martin Prokop figuruje na 37. příčce.

Finská rallye - po 1. etapě
1. Grönholm (Fin./Peugeot)1:12:01,8
2. Loeb (Fr./Citroën)+ 5,8
3. Märtin (Est./Peugeot)+ 47,4
4. Gardemeister (Fin./Ford)+ 51,9
5. P. Solberg (Nor./Subaru)+ 52,0
6. Hirvonen (Fin./Ford)+ 1:11,8
7. Rovanperä (Fin./Mitsubishi)+ 1:53,0
8. Duval (Belg./Citroën)+ 2:09,8
...
10. Tuohino (Fin./škoda)+ 2:55,2
14. Schwarz (Něm./Škoda)+ 4:19,8
29. Kresta (ČR/Ford)+ 14:50,8

Reklama

Související témata: