Hlavní obsah

Grönholm vyhrál ve Finsku, Loebova série skončila

JYVÄSKYLÄ

Marcus Grönholm při Finské rallye potvrdil, že tradiční soutěž severským pilotům sedí a dokázal obhájit loňské vítězství. Pilot Peugeotu skvělou jízdou v průběhu všech tří etap udržel za zády lídra průběžného pořadí MS Sébastiena Loeba s citroënem, který ve Finsku útočil na sedmé vítězství v řadě.

Článek

Grönholm nakonec dokončil desátý podnik světového šampionátu s více než minutovým náskokem na Francouze. Třetí místo si pohlídal další jezdec Peugeotu Markko Martin z Estonska, který na Loeba ztratil necelou půlminutu.

"Jsem opravdu hrdý na sebe i celý tým. Čekal jsem na vítězství celý rok, a o to mám z obhajoby větší radost. Během soutěže jsme neměli vážnější problém, potrápila nás jen Timova záda, kdy mě kvůli křečím nemohl několik minut navigovat," prohlásil dvojnásobný mistr světa Grönholm.

Loeba v závěru sobotní etapy přibrzdil defekt, v závěru soutěže jel hlavně na jistotu a s druhým místem byl spokojený. "Druhá příčka ve Finsku je pro neseverského jezdce úspěchem. Je to dobrý výsledek pro mě i tým v Poháru konstruktérů. Našel jsem dobré nastavení a získal hodně jistoty na zdejších tratích," komentoval své vystoupení francouzský jezdec.

Loeb zůstává i nadále v čele pořadí světového šampionátu s náskokem 28 bodů na Grönholma. Ke změně ale došlo v Poháru konstruktérů, do jehož čela se prodral tým Peugeot, druhý Citroën ale ztrácí jediný bod.

Škoda opět bez bodů

Na čtvrtém místě dojel Nor Petter Solberg se subaru, ovšem jen s náskokem necelých šesti sekund před jezdcem Fordu Mikkou Hirvonenem z Finska, jenž bojoval o body do hodnocení značek místo Romana Kresty. Šesté místo bral další jezdec Fordu Toni Gardemeister z Finska, sedmý skončil jeho krajan Harri Rovanperä s mitsubishi a bodovanou osmičku uzavřel pilot Citroënu Belgičan Francois Duval.

Ze tří nasazených pilotů Škody dojeli do cíle dva, Fin Janne Tuohino na desátém a Němec Armin Schwarz na jedenáctém místě. Další Fin Jani Paasonen, jenž dokázal loni vybojovat v okolí Jyväskylä šesté místo, skončil už v první etapě poté, co při páté erzetě poškodil zavěšení kol. Mladoboleslavská stáj tak vyšla bodově opět naprázdno.

Krestu s třetím fordem trápily v průběhu rallye technické potíže a český pilot tak dokončil soutěž až ve třetí desítce. "Z poslední etapy mám dobrý pocit, finské cesty jsem si vskutku oblíbil. Jel jsem zde poprvé a nečekal jsem žádný velký výsledek. Byla to především dobrá škola," uvedl bezprostředně po skončení soutěže Kresta.

Z dvojice českých zástupců v juniorském šampionátu dovedl do cíle své Suzuki Ignis jen Martin Prokop na šestém místě, v absolutním pořadí pak na 35. příčce. Pavel Valoušek odstoupil v devatenácté rychlostní zkoušce kvůli technickým problémům. Třídu JWRC vyhrál Španěl Daniel Sordo s citroënem C2.

Finská rallye - konečné pořadí
1. Grönholm (Fin./Peugeot)2:54:11,0 hod.
2. Loeb (Fr./Citroën)+ 1:06,7
3. Märtin (Est./Peugeot)+ 1:35,6
4. P. Solberg (Nor./Subaru)+ 2:08,0
5. Hirvonen (Fin./Ford)+ 2:13,6
6. Gardemeister (Fin./Ford)+ 3:32,4
7. Rovanperä (Fin./Mitsubishi)+ 4:27,9
8. Duval (Belg./Citroën)+ 5:10,4
9. H. Solberg (Nor./Ford)+ 5:45,8
10. Tuohino (Fin./Škoda)+ 6:42,3
11. Schwarz (Něm./Škoda)+ 10:17,5
...
24. Kresta (ČR/Ford)+ 38:08,6
Průběžné pořadí MS (po 10 ze 16 závodů)
1. Loeb83 bodů
2. Grönholm55
3. P. Solberg53
4. Märtin48
5. Gardemeister47
6. Rovanperä22
7. Stohl (Rak./Citroën)12
8. Sainz (Šp./Citroën)11
9. Kresta10
10. H. Solberg9
Pohár konstruktérů
1. Peugeot106
2. Citroën105
3. Ford69
4. Subaru59
5. Mitsubishi43
6. Škoda8

Reklama

Související témata: