Hlavní obsah

Autoklub po tragédii suspendoval organizátory Rallye Krkonoše

Praha

Autoklub České republiky (AČR) po vyšetřování listopadové tragické nehody posádky Miloš Vágner - Petr Gross na Rallye Krkonoše suspendoval její pořadatele. Stávajícímu organizačnímu výboru už nesvěří přípravu žádného ze svých podniků a pěti činovníkům v čele s ředitelkou závodu Blankou Hlavatou pozastavil činnost.

Článek

Rallye Krkonoše se letos jela poosmé, v posledních letech byla součástí mistrovství republiky ve sprintrallye. Po změně termínu konání se však letos jela jako volný závod a měla tragický konec. Vágner zahynul 9. listopadu ve druhé rychlostní zkoušce. Ve Škodě Fabia v mírné pravotočivé zatáčce ve velké rychlosti se zkušeným navigátorem Grossem vylétli z trati a bokem narazili do stodoly u silnice. Gross byl vážně zraněn.

Okolnosti nehody následně začala vyšetřovat expertní komise Autoklubu. Zpracovala veškeré dostupné informace z místa nehody i výstupy jednotlivých technických systémů. Předseda komise Tomáš Kunc organizátorům vyčetl hned několik věcí.

"Nehodám na rally nelze spolehlivě zabránit. Systém řízení má však mnoho pevně nastavených postupů, jak reagovat v případě vzniku takové události. V tomto případě byla reakce opožděná. Souhrou více okolností, kdy například havarovaný vůz nebyl vidět z trati rychlostní zkoušky a zároveň došlo k nesprávné komunikaci mezi dispečinkem a vedením rychlostní zkoušky," uvedl Kunc v tiskové zprávě.

Nedostatky byly podle komise v systému komunikace mezi hlavním lékařem soutěže a zasahujícím lékařem na místě nehody. Naopak, veškerá školení traťových komisařů i jednotlivých činovníků rallye, proběhla v pořádku. V souladu s předpisy bylo i vybavení soutěžního vozu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články