Hlavní obsah

Nehoda při Bohemia rallye stále nevyřešena

PRAHA

Již víc než šest týdnů trvá vyšetřování nehody při Bohemia rallye, při níž norský jezdec zranil čtyři diváky. "Ještě stále nemáme všechny výsledky a posudky. Pořád se zkoumá jak vina závodníka, tak vina pořadatelů a diváků. Prozatím není jasné, koho budeme stíhat," uvedl ředitel liberecké policie Miroslav Dvořák.

Foto: PRÁVO/Barbora Silná

Při Rallye Bohemia smetla závodní posádka diváky.

Článek

Sám Dvořák netuší, kdy by mohl být případ uzavřen. "K věci se vyjadřuje velké množství odborníků a získat jejich posudek v době dovolených není často jednoduché," omlouval zdržování vyšetřování při rozhovoru pro Sport.cz.

Podle Dvořáka chybovali pořadatelé, policie současně ale posuzuje i nedisciplinovanost diváků. "Pokud si vezmete schválenou podobu tratě a bezpečnostních zón a srovnáte ji se skutečností, tak zjistíte, že tam je rozdíl. Na druhou stranu výslechy prokázaly, že organizátoři z vymezeného prostoru diváky vykazovali, ti však neuposlechli," uvedl.

Páska vymezující únikovou zónu byla podle Dvořáka umístěna v rozporu s plánem v řádu několika metrů. "Je ale třeba si uvědomit, že i kdyby bylo vše, jak má být, tak by při neukázněnosti diváků stejně k neštěstí došlo," uvedl liberecký šéf.

Policisté posuzují také míru zavinění norského jezdce. "Jeho vina na havárii není pořád vyjasněná, ať už šlo o jezdeckou chybu nebo technickou závadu na vozidle. Případ se každopádně rozšířil o další dimenzi, dosud jsme posuzovali jen zavinění pořadatelů a diváků," dodal Dvořák.

Ředitel Bohemia rallye Zdeněk Běla je přesvědčen, že pořadatelé chybu neudělali. "Já sám jsem na místě nehody, předtím než se stala, nebyl. Pokud ale vím, tak ještě před průjezdem soutěžních vozů projížděli trať pořadatelé a dokonce v osudném místě jednu pásku přidali. Bohužel nemáme oporu v zákoně, abychom mohli divákům nařídit, kde mají stát. Vše je na základě doporučení a je jen na inteligenci lidí, jak s tím naloží," řekl.

Vážně zraněná se doléčuje na chirurgii

Nehoda se odehrála na začátku července při první etapě Bohemia rallye. Norský závodník Anders Kjear nezvládl v sedmé rychlostní zkoušce, která vedla libereckou částí Radčice, ostrou zatáčku a vletěl s autem do diváků, kteří se pohybovali za páskami v únikovém prostoru. Dvě dívky ve věku 12 a 16 let vůz zranil těžce a dva muže ve věku 28 a 29 let lehce. Nejvážněji nehoda postihla dvanáctiletou dívku, o jejíž život svedli úspěšný boj lékaři na ARO Krajské nemocnice v Liberci.

"Dívka je nadále v péči liberecké krajské nemocnice. Z ARO byla již převezena na chirurgické oddělení, kde lékaři doléčují mnohačetné zlomeniny, které při nehodě utrpěla. Již je zcela mimo ohrožení života, čeká ji však ještě dlouhodobá rekonvalescence," uvedla mluvčí nemocnice Saša Bednárková.

Reklama

Související témata: