Hlavní obsah

Škodu čekají v Německu 'tři soutěže v jedné'

PRAHA

Se třemi vozy odstartuje tovární tým Škoda Motorsport do jedenáctého podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Na Německé rallye se o nadcházejícím víkendu představí Armin Schwarz, jehož v boji o body do hodnocení značek doplní Alex Bengue. Se třetí Fabií WRC do soutěže odstartuje český mistr Jan Kopecký.

Foto: Škoda Motorsport

Při Německé rallye se za volant Fabie WRC vrátí Francouz Alex Bengue.

Článek

Přestože Německá rallye otevírá druhou desítku podniků letošního kalendáře MS, bude teprve druhou asfaltovou soutěží sezóny. Její náročnost podtrhují měnící se podmínky, kdy na posádky čeká každý den prakticky jiný typ tratí.

Od úzkých a zatáčkovitých mezi vinicemi moselského údolí, přes rychlé a nemilosrdné úseky v bývalém vojenském prostoru Baumholder, až po hladké a plynulé v sárském regionu. Na tomto podniku musí prokázat svou univerzálnost jak jezdci, tak jejich vozy. Neméně významným faktorem je počasí, které může posádkám připravit suchý asfalt, stejně jako deštěm smáčené a kluzké silnice.

Kopecký chce jet rychle, ale bezpečně

"Je to pro mě samozřejmě velmi důležitá soutěž. Přestože jsem tu doma, snažím se k ní ale přistupovat jako ke kterékoli jiné. Rozdílné rychlostní zkoušky vás přinutí k velmi rychlé adaptaci na změnu povrchu tratí i podmínek. Jsou to prakticky tři soutěže v jedné, ale naštěstí je Fabia velmi univerzálním vozem," tvrdí jednička týmu Schwarz.

Bengue se za volantem Fabie objeví v MS poprvé od lednové Rallye Monte Carlo." Od Monte Carla jsem v MS nejel a nevím, jak rychlí budou soupeři. Věřím ale, že můj odstup bude velmi těsný. Mám tuhle soutěž rád, protože je každý den jiná. Pokud se ale zkazí počasí a jede se na mokru, je velmi náročná. Bude pro mě důležité, abych jel naplno hned od startu," má jasno francouzský jezdec.

Další z možností představit se mezi světovou elitou bude mít Kopecký."Velmi se na Německou rallye těším, protože to bude další příležitost, abych se svezl s Fabií WRC 05. Doufám, že nám bude přát počasí a že budu schopen naplnit svůj cíl. Chci jet rychle, bezpečně a dojet až do cíle," přeje si úřadující český šampión.

Německá rallye odstartuje v okolí Trieru v pátek, kdy na jezdce čeká v první etapě šest měřených úseků v celkové délce 119,4 km. Sobotní druhá etapa je rozdělena do sedmi rychlostních zkoušek v délce 146 km a v neděli soutěž uzavře šest erzet dlouhých celkem 90 km.

Reklama

Související témata: