Hlavní obsah

Prolog Barum rallye vyhrál Jean-Joseph

ZLÍN

V uzavřenou pevnost se v pátek večer proměnilo centrum Zlína. Poklidný večerní provoz vystřídalo burácení soutěžních aut. Speciální diváckou rychlostní zkouškou, dlouhou čtyři kilometry, na hlavních tepnách Baťova města odstartoval pětatřicátý ročník Barum rallye, šestý podnik mistrovství Evropy a sedmý díl českého mistrovství.

Foto: www.barum.rally.cz

Jan Kopecký s vozem Mitsubishi Lancer EVO VII při shakedownu Barum rallye.

Článek

Vysoké drátěné ploty, betonové obrubníky, kostky, zpomalovací retardéry z pneumatik, přejezd kolejí, průjezd kolem nástupních ostrůvků na autobusovém nádraží a ještě jednou dokola. Pak soutěžní posádky vystoupaly k Baťově vile a přes kruhový objezd uháněly k cíli. Byla to lákavá podívaná pod světly s nadupanými a nablýskanými stroji. Kolem trati se mačkalo třicet tisíc lidí.

"Je to skvělý způsob přibližování rallye diváků. A velmi atraktivní, protože se jelo večer. Byla to pěkná show," řekl Vojtěch Štajf, vítěz Bohemia rallye pilotující Subaru Impreza Sti.

Obhájce loňského prvenství Francouz Simon Jean-Joseph (Renault Clio S1600) bral průjezd městem jako nutnost: "Skvělé pro diváky a sponzory, ale já takové zkoušky nemám rád. Proto se těším na sobotní a nedělní klasické erzety."

Josephův konkurent a vítěz Barum rallye 2002 Ital Renato Travaglia se usmíval: "Pěkná, ale těžká hra. V Itálii se takhle ve městech nejezdí, byla to parádní show." V nejistotě do ní vstoupil elitní český jezdec Emil Triner (Mitsubishi Lance Evo VII). Trénink městského kruhu byl ve čtvrtek v noci, jenže Triner chyběl. "Zaspal jsem," smál se. "V pátek ráno jsem si to tedy prošel pěšky. Ještě, že trať nebyla dlouhá."

Jean-Joseph v čele

Vedení v soutěži, která je součástí evropského šampionátu a aspiruje také na organizaci podniku mistrovství světa, se po prologu ujal obhajující Jean-Joseph před dvojicí Italů Travagliou a Bassem. Průběžná čtvrtá příčka patří Václavu Pechovi, který ve Zlíně jede při absenci vozů specifikace WRC za volantem Mitsubishi Lancer EVO VIII, pátý je Jan Kopecký s Mitsubishi Lancer EVO VII.

Po první erzetě na posádky čeká v sobotu a neděli 14 zkoušek o celkové délce 263,5 kilometrů. Vítěz bude korunován v neděli v půl čtvrté odpoledne.

Barum rallye - prolog
1. Jean-Joseph (Fr./Renault Clio)3:26,2 min.
2. Travaglia (It./Renault Clio)+ 0,2 s
3. Basso (It./Fiat Punto)+ 2,8
4. Pech (ČR/Mitsubishi Lancer EVO VIII)+ 3,5
5. Kopecký (ČR/Mitsubishi Lancer EVO VII)+ 4,7

Reklama

Související témata: