Hlavní obsah

Barum rallye vyhrál Travaglia

ZLÍN

Jubilejní 35. ročník Barum rallye vyhrál vedoucí jezdec evropského šampionátu Ital Renato Travaglia s Renaultem Clio. Na druhém místě skončil Ital Giandomenico Basso.

Článek

Z českých jezdců skončil nejlépe na třetím místě Jan Kopecký s produkčním Mitsubishi Lancer a porazil o 7,6 sekundy Václava Pecha, jedoucího na stejném typu vozu. Kopecký vyhrál absolutní klasifikaci mezinárodního mistrovství České republiky před Pechem, který si upevnil vedení v průběžném pořadí šampionátu.

Basso útočil od začátku dnešního dne, během kterého vyhrál pět z šesti rychlostních zkoušek. Ke druhému místu mu nechtěně pomohl český závodník Martin Prokop, který opět neviděl cíl Barum rallye. Jeho počínání v letošním ročníku skončilo v nedělní jedenácté rychlostní zkoušce, kde havaroval se svým vozem Suzuki Ignis 1600 a počtvrté za sebou tak zlínskou rallye nedojel. Prokop byl průběžně druhý za Italem Travagliou.

Při nehodě nebyli zraněni diváci ani posádka. Prokopův vůz skončil v potoce a k jeho vytažení bude třeba pozvat jeřáb. Auto by však nemělo být výrazně poškozeno, takže Prokopův start za týden na Německé rallye není ohrožen.

"Byla to jednoznačně moje chyba. Měl jsem v rozpise napsáno, že ji mám jet na trojku, ale zkusil jsem to o jeden rychlostní stupeň výše, a to se mi nevyplatilo," řekl Prokop

"Myslím, že tohle město budu mít hodně rád. Jsem tady podruhé a podruhé se mi podařilo vyhrát," řekl vítěz. "Dostal jsem se do jediného nepříjemného momentu, když jsem se v první nedělní zkoušce roztočil. Jinak jsem neměl v průběhu soutěže žádné vážnější problémy, i když druhy asfaltů se v průběhu jediné zkoušky dost měnily a najít optimální nastavení nebylo snadné," dodal Travaglia.

Výsledky:
1.Travaglia, Zanella (It./Renault Clio S1600)2:09:44,6 hod.
2.Basso, Dotta (It./Fiat Punto S1600)-29,2
3.Kopecký, Schovánek (ČR/Mitsubishi Lancer)-1:15,5
4.Pech, Uhel (ČR/Mitsubishi Lancer)-1:23,1
5.Arazim, Gál (ČR/Mitsubishi Lancer)-2:05,4
6.Cais, Ondrejčík (ČR/Mitsubishi Lancer)-2:21,8.

Reklama

Související témata: