Hlavní obsah

Kolomý dostal na Dakaru dodatečnou penalizaci a ztratil třetí místo

San Juan

Hned druhá etapa letošního Dakaru pořádně prověřila všechny účastníky slavného podniku. Délka a divoký charakter tratě, převýšení a vedro šplhající přes 40 °C dohromady vytvořily solidní pekelný koktejl. Čeští jezdci po druhém dílu vyklidili medailové pozice, byť pilota kamiónu Tatra Martina Kolomého připravila o průběžné třetí místo až dodatečná penalizace.

Foto: www.buggyra.com

Martin Kolomý s vozem Tatra na trati 2. etapy Rallye Dakar.

Článek
Fotogalerie

Kolomý skončil v pondělní etapě pátý, posléze však dostal půlminutovou penalizaci za překročení povolené rychlosti na přejezdu. Průběžně mu tak mezi kamióny patří páté místo. Český závodník ovšem nebyl jediným potrestaným jezdcem, dodatečnou penalizaci dostali například i vedoucí Nizozemec Hans Stacey a jeho krajan Gerard de Rooy. I díky tomu zůstal český zástupce na pátém místě v etapě.

"Jelo se mi parádně, jen ten intercom zase nefungoval, ale už jsme to měli s klukama natrénovaný, tak to bylo lepší," pousmál se Kolomý, který měl problémy s kabinovou vysílačkou i v úvodní etapě.

O lepší čas jej připravila menší kolize. "Vylítli jsme mimo trať a trefili několik stromků. Měli jsme co dělat, aby z toho nebyla vážnější šlupka. Nakonec z toho byla jen malá ztráta," řekl Kolomý v tiskové zprávě týmu Tatra Buggyra Racing.

Aktuálně Kolomý ztrácí v průběžném pořadí minutu a 11 vteřin na vedoucího Eduarda Nikolajeva z Ruska. Šestý Aleš Loprais je o dalších 29 sekund zpět. I on je zatím s průběhem rallye spokojený, i když po úvodním dílu soutěže se s Kolomým dělil o třetí místo.

Loprais: Výchozí pozice není zlá

"Kamióny jedoucí v první desítce mají hodně vyrovnané časy a soutěž je tedy pořád jako na začátku. Zatím si zvykám na kamión, a proto nás těší, že ztráta na vedoucího Nikolajeva je pouze dvě minuty. Výchozí pozice do dalších dakarských bojů není zlá," uvedl Loprais.

Vydařený start zažívá i Martin Macík mladší z týmu KM Racing, který byl v pondělí se svou liazkou dvanáctý a průběžně je třináctý. "Místy to bylo ale opravdu hodně rychlé. Prověřil nás prach feš feš v závěru etapy, ale jinak bylo podstatnější nedělat chyby. Jednou jsem se i já dostal mimo trať, to byla kompletně moje chyba, za kterou jsem si hodně nadával, nicméně v celkovém čase neznamenala tak zásadní ztrátu," uvedl Macík.

Pozici nejrychlejšího motorkáře drží David Pabiška, který sice v pondělí dojel sedmatřicátý s odstupem 32 vteřin za Ondřejem Klymčiwem, průběžně je ale Pabiška 33. a Klymčiw 34.

"Druhá etapa byla fakt strašná. Historie nic takového nepamatuje. Mluvil jsem o tom i s klukama a například Miran Stanovnik nepamatuje takhle těžkou etapu za dvacet let. Pro každého je to samozřejmě stejné, ale myslím si, že na druhou etapu to trošku přehnali. Ale dobrý, jede se dál," řekl Pabiška.

Ostré tempo a náročnost etapy potvrdil i Kolomý. "Jede se ve velmi ostrém tempu a jsem sám zvědav, kdo a jak bude odpadávat, protože to není snad ani možné takhle vydržet," uvedl zatím nejlepší Čech na legendárním závodě.

Reklama

Související témata: