Hlavní obsah

Strasti před dnem volna. Kolomý si prokousl ret, Vrátný poprvé bouchl dvě gumy naráz

Praha/Iquique

Po osmi ostrých soutěžních dnech vytoužený den volna. Dvě třetiny startovního pole Rallye Dakar se v pondělí na den zastavily v bivaku v chilském Iquique (motocyklisté měli volno již v sobotu) a účastníci mají alespoň malý prostor na ošetření šrámů na tělech i technice. Mnozí to potřebují: třeba pilot tatry Martin Kolomý si v neděli prokousl ret.

Češi na Dakaru - 8. etapa.Video: www.loprais.cz a www.buggyra.com

 
Článek
Fotogalerie

Z českých zástupců ve slavné soutěži se v průběžném pořadí nadále nejlépe daří Aleši Lopraisovi s kamiónem MAN, který vyhrál sobotní etapu, včera dojel čtvrtý a posunul se na celkovou čtvrtou pozici. „Chceme dál tlačit, naším cílem je pódium. Nic nevzdáváme, mise pokračuje," uvedl v bivaku Loprais, jehož od třetího Rusa Nikolajeva dělí 47 minut, na vedoucího Mardějeva ztrácí necelou hodinu.

Víkendové výsledky byly pro Lopraise zadostiučiněním po páteční ztrátě, kdy se propadl v pořadí až na šesté místo. „Duny se nám tentokrát podařilo zvládnout velmi slušně. Dokonce jsem zvolil jinou stopu než ostatní. Projeli jsme tři obrovské trychtýře z písku a na soupeře za námi tím získali. Pokud by se nám to ale nepovedlo, seděli bychom v některém ze zmíněných trychtýřů dosud. Bez cizí pomoci je téměř nemožné se dostat ven," upozornil frenštátský závodník.

Místo duny skála

Na osmé místo se ztrátou téměř tří hodin se v neděli posunul Martin Kolomý s tatrou. „Opět duny, ale tentokrát myslím, že jsme se s nimi poprali lépe. Malé zdržení jsme měli akorát na jednom přesypu, na který jsme se vyhoupli, že se rozhlédneme, abychom viděli, kam dál jet. Bohužel se ukázalo, že to nebyla duna, ale pískem zasypaná skála. To byla taková rána, že jsem si prokousnul ret a prasklo námi i čelní sklo. Trochu jsme tam pak uvízli a museli jsme hrabat, ale nakonec nám ta etapa docela vyšla," líčil po spektakulárním sešupu do bivaku jezdec týmu Tatra Buggyra.

Bivak v Iquique se totiž nachází u moře a jezdci k němu doslova padají z kilometr vysoké pouštní hory. O co náročnější je sjezd pro piloty, o to oblíbenější je mezi diváky, kterých se v Iquique sešlo nebývalé množství. „Ten sjezd byl famózní, hlavně pro celý tým, který tak měl vlastně poprvé možnost vidět kluky v akci, jelikož se končilo přímo v bivaku a měli jsme nádherný výhled," potvrdil šéf Buggyry Jan Kalivoda.

Písek hrozí dál

Porci nepříjemností si vybral závodící šéf týmu Bonver Dakar Project Tomáš Vrátný, který v neděli ztratil čas výměnou dvou proražených gum a v závěrečném dunovišti navíc položil svou tatrovku na bok.

„Poprvé v životě jsem udělal dvojitý defekt, který nás stál spoustu času. A když jsme mysleli, že to nejhorší už máme za sebou, najeli jsme v závěrečném dunovém poli před cílem na jednu z dun moc rychle a převrátili se," mrzelo Vrátného, jemuž na kola pomohl kolega z česko-nizozemské týmové koalice. Zdržení znamenalo propad z 11. na 13. příčku průběžného pořadí.

Po volném dni se Rallye Dakar rozjede v úterý do své druhé poloviny devátou etapou z Iquique do Calamy s měřeným úsekem v délce 451 km. „Terén bude asi hodně náročný, užijeme si znovu písek a duny, a v poslední části to budou rozbité a úzké tratě bez možnosti předjíždění," přemítal Loprais nad pokračováním soutěže.

Reklama

Související témata: