Hlavní obsah

Účastníky Dakaru potrápily déšť a voda, Lopraise připravily o stupně

Cachi/Salta

Déšť, voda a zima potrápily ve středu účastníky Rallye Dakar. Aleše Lopraise problémy způsobené počasím připravily o umístění na stupních vítězů. Loprais obsadil mezi kamióny čtvrté místo a na třetího Bělorusa Sjarheje Vjazoviče ztratil přes tři minuty.

Foto: Martin Kozák/BUGGYRA , ČTK

Martin Kolomý na tatře na trati letošního ročníku Rallye Dakar.

Článek

"Argentina nás přivítala tentokrát špatným počasím. Hodně pršelo a všude bylo hodně vody. A byla to právě voda, která nás přinutila zastavit kamión na dvě až tři minuty, poněvadž tlak vody nám odchlípl blatník a část nástavby. A poškozené části kolidovaly s kolem, tak jsme je museli utrhnout," uvedl Loprais na svém webu. "Když jsem se podíval v cíli do výsledků, pochopil jsem, že nás právě toto připravilo o pódium v etapě. Ale to k soutěži patří," doplnil Loprais, jenž je čtvrtý i průběžně.

Zatímco Loprais ztratil na nejrychlejšího Eduarda Nikolajeva z Ruska přes čtyři minuty, Martin Kolomý nabral výraznější ztrátu. Jeho tatra měla podle informací týmu technické problémy v důsledku vysoké nadmořské výšky, do které musely posádky vystoupat, a náhlých změn teplot.

"Byla to ideální etapa pro tatrovácký podvozek. Bohužel nás pozlobily věci, které doteď fungovaly, za což nejspíš může vysoká nadmořská výška a náhlé změny teplot. To jsou bohužel záležitosti, které doma neotestujeme, a které prověří až Dakar," uvedl Kolomý, jenž dojel v 10. etapě až pětadvacátý. Udržel ale průběžnou sedmou pozici.

V Andách až minus jedenáct

"Nejhorší je, když musíme vylézat z auta, a to jsme absolvovali hned dvakrát. Pokaždé jsme se pak snažili ztrátu dohnat a předjížděli některé závodníky až třikrát. Museli si myslet, že si asi děláme srandu. Je to škoda, takhle bychom neměli ztrácet čas, ale naštěstí to na celkové pořadí nemělo vliv," dodal Kolomý.

Zatímco posádky automobilů a kamiónů se ve středu vracely do Salty, motorkáři zamířili do Cachi. Absolvují totiž takzvané maratónské etapy bez asistence. Nejlepším Čechem byl opět Ondřej Klymčiw, který byl čtyřiadvacátý a průběžně je o tři místa lepší.

"Naposled jsme si užili zimy, ale pořádné. Při přejezdu And bylo minus jedenáct stupňů. Myslel jsem, že zmrznu. Ve speciálu chyběl čtrnáctý měřený bod na 199 kilometrů. Všichni ho tam hledali a všichni bez rozdílu jsme tam ztráceli čas zbytečně," uvedl na sociální síti Jan Veselý, jemuž patří průběžně 43. místo.

Reklama

Související témata: