Hlavní obsah

Kresta je v Německé rallye pátý, vede Loeb

TREVÍR (Německo)

Pro nejlepší výsledek v mistrovství světa v kariéře si zatím jede v Německé rallye český pilot Roman Kresta. Po druhé etapě mu patří páté místo, kterým by překonal dvě šesté příčky z letošních soutěží na Sardinii a Kypru. Pro čtvrté prvenství v Německé rallye si jede mistr světa a vedoucí muž seriálu Francouz Sebastien Loeb se citroënem.

Článek

Kresta se dnes nejprve propadl na sedmé místo, ale v předposlední rychlostní zkoušce druhého dne se blýskl třetí pozicí, která ho katapultovala vzhůru. Zároveň mu nahrály technické potíže Španěla Daniela Soly a chyba Itala Gigiho Galliho, kteří byli do té doby před ním.

Problémy měl přitom i český jezdec, v sedmé erzetě ztratil téměř minutu výletem mimo trať. "Vůz zapadnul do příkopu a docela dlouho trvalo, než jsme se dostali zpátky na cestu. Nevím, proč jsem přišel o přilnavost, ale bylo zklamáním, že jsem ztratil čas ve chvíli, kdy také ostatní jezdci měli problémy. Mohli jsme se posunout dopředu, a místo toho jsme ztratili místo," řekl Kresta na internetových stránkách fansforkresta.cz.

Poté se ale chování jeho vozu zlepšilo a nakonec se i on posunul vpřed. I když problémy, tentokráte s defekty, měl i nadále. "Defekt jsem měl na jedenácté i dvanácté erzetě a poslední zkoušku jsem musel odjet s defektem levé zadní pneumatiky, ale systém od Michelinu fungoval perfektně, udržel pneumatiku nafouknutou a neměl jsem problémy," oddechl si Kresta.

Maximální útok

Český pilot továrního týmu Ford nyní ztrácí přes minutu na čtvrtého Estonce Markka Märtina s peugeotem. Na šestého Galliho má k dobru dvě sekundy. "Zítra to bude velký souboj s Gallim. Těším se na něj, nebude to nic jiného než maximální útok," dodal Kresta.

Loeb si v průběhu dne udržoval zhruba půlminutový náskok před kolegou z týmu Citroën Belgičanem Francoisem Duvalem. Třetí Marcus Grönholm, jenž před třemi týdny doma ve Finsku přerušil Loebovu vítěznou sérii v šampionátu, ztrácí na Francouze téměř dvě minuty.

Už po druhé rychlostní zkoušce skončila druhá etapa pro Armina Schwarze, jenž jede svou poslední Německou rallye. Pilot týmu Škoda Motorsport havaroval a poškodil motor své fabie. Před nehodou patřilo Schwarzovi, který po sezoně ukončí kariéru, osmé místo. "Takto jsem si konec na mé domácí soutěži nepředstavoval. Jsem velmi zklamaný," řekl Schwarz v oficiální tiskové zprávě týmu. Po opravě vozu se může podle pravidel ještě vrátit do soutěže v neděli. Zda se tak stane, vedení Škody dnes nezveřejnilo.

Kritický úsek zvládli jen nejlepší tři jezdci

S tovární fabií pokračuje už pouze Jan Kopecký, který je průběžně jedenáctý. Jeho kolega Francouz Alex Bengué, jenž měl spolu se Schwarzem bojovat o body do hodnocení značek, po páteční nehodě už dnes na start nenastoupil.

Kritický osmý úsek zvládli bez zaváhání jen nejlepší tři jezdci. Dozadu se propadl exmistr světa Nor Petter Solberg, který měl ve svém subaru problémy s převodovkou a nabral přes dvě minuty. Navíc dostal penalizaci za pozdní start. Dokonce dvacet minut ztratil Krestův kolega z Fordu Toni Gardemeister, který zůstal stát na trati kvůli potížím s elektronikou. Štěpán Vojtěch s peugeotem na stejném úseku utrhl kolo, v neděli by však díky pravidlu Superrally měl pokračovat.

Výsledky po druhé etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 2:34:44,3 hod., 2. Duval (Belg./Citroën) -27,9, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) -1:47,7, 4. Märtin (Est./Peugeot) -3:44,8, 5. Kresta (ČR/Ford) -4:55,4, 6. Galli (It./Mitsubishi) -4:57,8, ...11. Kopecký (ČR/Škoda) - 7:53,3, 24. Valoušek (ČR/Suzuki) -27:16,1.

Reklama

Související témata: