Hlavní obsah

Kresta byl v Německé rallye šestý, vyhrál Loeb

TREVÍR (Německo)

Český pilot Roman Kresta obsadil v Německé rallye šesté místo a potřetí v sezóně mistrovství světa tak obsadil tuto bodovanou pozici. Pro již čtvrtý triumf v Německu si dojel Francouz Sébastien Loeb, jenž míří za obhajobou titulu.

Foto: Ford Motor Company

Roman Kresta

Článek

Kresta, tovární jezdec Fordu, sváděl ve všech dnešních rychlostních zkouškách těsný boj o páté místo s Italem Gigim Gallim na mitsubishi. Nakonec tento duel prohrál o necelých devět sekund. Český pilot se blýskl především v 16. erzetě, kdy mu k zopakování vítězství ve vložce z roku 2003 chybělo jen osm desetin sekundy.

Hned v následující rychlostí zkoušce však Kresta zaostal za rivalem Gallim o více než pět sekund, Ital se dostal před něj a svou pozici si dalšími rychlými časy udržel. Kresta přinesl díky šestému místu tři body sobě i stáji Ford, která se tentokrát nemohla spolehnout na finskou jedničku Toniho Gardemeistera, jenž v sobotní druhé etapě ztratil drahocenný čas kvůli problémům s elektronikou.

Kresta se posunul v hodnocení seriálu MS

Kresta šestou pozicí vyrovnal svůj výkon ze Sardinie a Kypru a posunul se na osmou příčku seriálu. "Mohl jsem jet v závěru ještě rychleji, ale bylo by to příliš velké riziko, což jsem nechtěl. Je lepší dojet šestý než nedojet vůbec," uvedl Kresta v oficiální zprávě týmu.

Český pilot si pochvaloval vůz, s nímž se mu dařilo již v testech před rallye. "Focus byl perfektní všechny tři dny. Když se něco pokazilo, byla to jen moje chyba," přiznal sebekriticky pilot, jehož povzbuzovalo na trati mnoho fanoušků z Česka. "Bitva s Gallim byla určitě pro diváky zajímavá, ale pro mě také hodně náročná," dodal.

Německá rallye se stejně jako v předchozích třech letech proměnila v Loebův koncert, jemuž tentokrát zdatně sekundoval jeho týmový kolega z Citroënu Francois Duval. Dravý Belgičan nakonec zaostal za stájovou jedničkou o 37 sekund, třetí byl Fin Marcus Grönholm na peugeotu, jenž ztratil více než dvě minuty. Šampion Loeb vyhrál letos již osmý závod MS a v čele průběžného pořadí má náskok 32 bodů právě před Grönholmem.

Rekordy Loeba nezajímají

Jednatřicetiletý Francouz se stal třetím jezdcem v historii světové rallye, jemuž se podařilo vyhrát jeden závod čtyřikrát za sebou. "Rekordy mě nezajímají. Pro mě a můj tým je nejdůležitější vítězství v šampionátu, ke kterému jsme se zase přiblížili," poznamenal Loeb, díky jehož a Duvalovu výkonu se Citroën dostal do čela Poháru konstruktérů. "První dva dny jsme byli hodně agresivní a pak už jsme neriskovali," dodal.

Závod nedokončil ani jeden vůz týmu Škoda. Po výpadcích Armina Schwarze a Alexe Benguého, kteří bojovali o body do soutěže značek, dnes skončil i Jan Kopecký. Ten sice v 15. erzetě zajel šestý čas a porazil i Krestu či Grönholma, v následujícím testu však urazil levé zadní kolo a z devátého místa odstoupil. "Možná, že jsem nebyl úplně soustředěný, nebo jsem špatně rozuměl navigátorovi, ale začal jsem brzdit příliš pozdě a narazili jsme do stromu. Byla to má první chyba na tomto podniku, ovšem velmi drahá," litoval Kopecký po letošní premiéře v mistrovství světa.

Škoda, suverénně nejhorší tým v hodnocení značek, bude v příštím podniku šampionátu poutat zřejmě největší pozornost. Ve fabii se do světového seriálu vrátí slavný Skot Colin McRae, jenž v polovině září absolvuje v barvách mladoboleslavské stáje Britskou rallye.

Štěpána Vojtěcha chytila atmosféra

Plný zážitků se ze svého prvního vystoupení v seriálu mistrovství světa vrací český jezdec Štěpán Vojtěch, který s Peuegotem skončil na 25. příčce. "Závod měl skvělou atmosféru, která se nedá s ničím srovnat. Zatím jsme něco podobného nezažili," řekl Vojtěch Sportu.cz.

Štěpána Vojtěcha především uchvátilo zázemí soutěže, které bylo špičkové. "Je to úplně jiný přístup, pořadatelé dělají všechno proto, aby byl divák maximálně spokojený. Všechno do sebe skvěle zapadá," popsal Vojtěch Německou rallye.

Výsledky Německé rallye:
1. Loeb (Fr./Citroën) 3:27:13,2 hod., 2. Duval (Belg./Citroën) - 37,4, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) -2:04,8, 4. Märtin (Est./Peugeot) -4:09,4, 5. Galli (It./Mitsubishi) -5:03,6, 6. Kresta (ČR/Ford) -5:12,3, 7. P. Solberg (Nor./Subaru) -7:48,1, 8. Sarrazin (Fr./Subaru) -8:34,1, 9. Pons (Šp./Citroën) 9:09,2, 10. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -9:11,6, ...23. Valoušek (ČR/Suzuki) -33:28,6, 25. Vojtěch (ČR/Peugeot) -42:31,9.
Průběžné pořadí MS (po 11 ze 16 závodů):
1. Loeb 93 b., 2. Grönholm 61, 3. P. Solberg 55, 4. Märtin 53, 5. Gardemeister (Fin./Ford) 47, 6. Rovanperä 22, ...8. Kresta 13.
Pohár konstruktérů:
1. Citroën 123, 2. Peugeot 117, 3. Ford 72, 4. Subaru 62, 5. Mitsubishi 47, 6. Škoda 8.

Reklama

Související témata: