Hlavní obsah

Škoda prožila v Německu další debakl

TRIER

Debaklem skončila pro tým Škoda Motorsport jedenáctá soutěž mistrovství světa v Německu. Mladoboleslavský tým nasadil na prakticky domácí soutěž tři Fabie WRC. V cíli však nebyl jediný vůz. Nejdéle držel prapor stáje český mladíček Jan Kopecký. Po první etapě byl třináctý.

Foto: Škoda Motorsport/Ralph Hardwick

Armin Schwarz

Článek

"Hledali jsme optimální obutí, pak jsme měnili nastavení. Prostě jsme hledali sami sebe," ohlížel se za první etapou úřadující český mistr. V druhé postupně zrychloval. V závěru dne zajel osmý a devátý čas.

"Sobotní vložky ve vojenském prostoru byly hodně zrádné, ty další byly příjemnější, ale celé to bylo těžké na auto," říkal Kopecký, který na vyhlášeném skoku Gina předvedl společně s Italem Gallim a Španělem Solou nejzajímavější akci. "Fabia skáče hezky," usmíval se český pilot.

V neděli pokračoval v parádní jízdě. V první erzetě skončil jedenáctý, v patnácté dokonce šestý. Pak ale přišel šok. Ve vysoké rychlosti fabii nezvládl a urazil levé zadní kolo. Soutěž pro něj skončila předčasně, tak jako před lety s Corollou WRC.

"Byla to chyba z nepozornosti. Buď jsem přeslechl zatáčku, nebo přišla ta informace později, moc mě to mrzí, protože časy v sobotu odpoledne i v neděli ráno byly dobré," kál se Kopecký.

Za horizontem na křižovatce ve tvaru písmena T dva kilometry před cílem erzety byl moc rychlý. "Mohl jsem skočit do pole nebo bojovat. Zvolil jsem druhou variantu, jenže na výjezdu byly tři stromy a poslední jsme levým kolem trefili, to nás roztočilo a skočili jsme do pole a zahrabali se tam," posteskl si Kopecký.

Schwarzovi derniéra nevyšla

Ještě hůře dopadli jeho dva kolegové z týmu. Němec Armin Schwarz po čtvrtečním oznámení úmyslu skončit po sezóně s kariérou jen potvrdil, že pro tým nepůjde o žádnou ztrátu. Sice byl na bodované pozici, ale tak jako v tomto ročníku už několikrát vůz do cíle nedovezl.

Na prvním průjezdu rychlostní zkoušky Panzerplatte ve vojenském prostoru havaroval, poškodil spojku a prorazil chladič. Do servisu dojel, ale ani přes maximální úsilí mechaniků nebylo možno s poškozeným motorem pokračovat. "Jsem velmi zklamaný, takhle jsem si konec na domácí soutěži nepředstavoval. Ale tohle je prostě motorsport," lakonicky hodnotil Schwarz.

Poslední z továrních strojů Škody Motorsport pilotovaný Francouzem Alexem Benguem skončil už v pátek, když jezdec nezvládl ve vinici pravotočivou zatáčku a vyjel z cesty. Vůz sice nepoškodil, ale z prudkého kopce se nedokázal vyhrabat zpět na trať. "Nešlo to ani s pomocí diváků. Strašně mě ta chyba štve, protože vůz nebyl vůbec poškozen."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články