Hlavní obsah

Na Rallye Monte Carlo dál vládne Volkswagen, Prokop je osmý

Monte Carlo

Na Rallye Monte Carlo se schyluje k trojnásobnému triumfu automobilky Volkswagen. Po třetí etapě dál vede francouzský mistr světa Sébastien Ogier před finským týmovým kolegou Jarim-Mattim Latvalou a norským jezdcem z druhého továrního týmu VW Andreasem Mikkelsenem. Ten drží třetí příčku už s téměř minutovým náskokem po jezdecké chybě Estonce Otta Tänaka.

Foto: Zdeněk Sluka, Právo

Martin Prokop, jediný český pilot v mistrovství světa.

Článek

Martin Prokop se díky Tänakově nedobrovolnému výletu mimo trať a následné ztrátě posunul o místo a je osmý. V neděli bude na českého jezdce útočit prominentní "host" šampionátu Sébastien Loeb.

Třetí etapa začala zrušením deváté zkoušky z bezpečnostních důvodů kvůli náporu diváků. V následném maratonském testu na 51 km při suverénním triumfu Poláka Roberta Kubici přišel Ogier opatrnou jízdou na zledovatělé trati o značnou část dosavadního náskoku. Latvala tam byl o více než minutu rychlejší, přesto před závěrečným dnem ztrácí na obhájce prvenství 42 sekund. Mikkelsen zaostává za francouzským lídrem o minutu a 49 sekund.

"Byl jsem velmi pomalý na každém ledovatém úseku. Nemám zapotřebí riskovat snahou o rychlou jízdu," řekl po jediné dopolední zkoušce Ogier, který byl i v dalších dvou měřených úsecích pomalejší než Latvala.

Loeb při svém ojedinělém návratu do šampionátu v pátek přišel o vedení a s poškozeným vozem v závěru dne se propadl až na 15. místo. Dnes se postupně propracoval zpět do Top 10, vyhrál třetí test dne, který se jel na suché trati, a dotáhl se až za Prokopa. Proti němu více než pětiminutové manko stáhl na 45 sekund. Český jezdec ztrácí na sedmé místo skoro tři a půl minuty. "Já jsem rád, že jsme v těchhle kluzkých podmínkách v cíli. Je to náročné," řekl Prokop.

V neděli jsou na programu závěrečné tři rychlostní zkoušky.

Rallye Monte Carlo, úvodní podnik MS v automobilových soutěžích - po 3. etapě (po 12 z 15 rychlostních zkoušek):
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R WRC) 3:00:39,9,
2. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R WRC) -42,8,
3. Mikkelsen, Floene (Nor./Volkswagen Polo R WRC) -1:49,8,
4. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3 WRC) -2:42,8,
5. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20 WRC) -3:16,1,
6. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20 WRC) -3:20,8,
...8. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -8:17,5.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články