Hlavní obsah

McRae: Chci vylepšit dosavadní maximum Fabie WRC

Téměř dva roky uběhly od chvíle, kdy skotský jezdec Colin McRae naposled předváděl své umění v seriálu mistrovství světa. V polovině září se však fanoušci světového šampióna z roku 1995 opět dočkají. McRae se při Britské rallye posadí za volant Škody Fabie WRC a jak sám říká v rozhovoru pro Právo, nepůjde možná jen o jednorázový návrat.

Foto: Škoda Motorsport

Skot Colin McRae se krátce seznámil s Fabií WRC v roce 2004 před Katalánskou rallye.

Článek

Proč jste se rozhodl po téměř dvouleté pauze po svém odchodu od Citroënu k návratu do mistrovství světa v rallye? Minulý rok pro mě byl dobrý. Užíval jsem si volna a toho, že nejsem v kolotoči mistrovství světa. Nenudil jsem se, ale postupně mi všechno začalo chybět. Víc a víc. Došel jsem k tomu, že se musím zase vrátit a zapojit se do dění aktivně.

Proč jste zvolil tým Škoda Motorsport? Škoda mě kontaktovala, jestli bych měl zájem. Už jsme se o možnosti mého startu ve fabii bavili v minulém roce. Teď proběhlo další jednání a výsledkem je můj start v Britské rallye. Měl jsem čas, využil jsem proto příležitost.

Téměř dva roky jste v závodním speciálu WRC nejezdil. Bude problém se po takové pauze vrátit? Není to těžké díky vývoji, ale právě protože jsem dva roky nezávodil. Přizpůsobit se není tak složité, ale získat tu rychlost, to bude náročnější. Musím si auto osahat při plném nasazení.

:. ANKETA
Dosáhne Colin McRae při Britské rallye nejlepšího výsledku Fabie WRC? Hlasujte v anketě na konci článku.

Posledním autem, které jste řídil v MS, byla Xsara. S fabií už jste také jezdil. Můžete to porovnat? Loňský test Fabie WRC na asfaltu byl velmi krátký, neměl jsem dostatek času, abych se s autem sžil. Je proto obtížné udělat nějaké srovnání.

Myslíte si, že Fabia WRC může vyhrávat soutěže mistrovství světa? V tomto okamžiku to nejsem schopný říct, vážně to neumím posoudit. Snad po rallye Velké Británie. Potom už ano.

S jakým přáním odstartujete s Fabií WRC do Britské rallye? Těžká otázka. Je to pro mě nový tým, nové auto, spousta neznámých. Změnilo se i všechno okolo. Ale chtěl bych vylepšit dosavadní maximální postavení Fabie WRC, kterým bylo šesté místo loni ve Finsku. Nicméně konkurence bude obrovská.

Budete před startem Britské rallye nervózní? Určitě. Sice jen malinko, ale budu. I když závodíte každý víkend, tak jste nervózní. To se nezmění, bez toho to nejde.

Kolik dnů byste potřeboval, abyste se s Fabií WRC dokonale sžil? Myslím, že naplánovaný počet testovacích dnů bude dostatečný. Měli bychom se připravovat a ladit auto na soutěž tři dny, navíc pojedeme kvůli získání reálného obrazu jednodenní soutěž skotského šampionátu. Samozřejmě si myslím, že vždy můžete mít více času, ale tohle je velmi dobrý začátek.

Vrátíte se do mistrovství světa úplně, nebo půjde pouze o jedinou rallye a žádná další už nebude? Když přijde správná nabídka, bude to ve správné situaci, tak se vrátím. Momentálně jde o jednu soutěž. Ale řeknu to upřímně, šampionát mi chybí.

Reklama

Související témata: