Hlavní obsah

Nuda nehrozí, fabii řídí šlechtic McCrash

Radek Malina (Galloway)Právo

Naplno a bez úlev! Stejně jako řádil Colin McRae v dobách největší slávy na tratích mistrovství světa, krotil od pondělí do středy Fabii WRC týmu Škoda Motorsport v rodném Skotsku při testu před Britskou rallye, kde příští víkend pojede v barvách mladoboleslavské stáje.

Foto: pro Právo Zdeněk Sluka

Colin McRae za volantem Fabie WRC při testech ve Skotsku.

Článek
Fotogalerie

"Dnes jsme zvládli celou rallye," smál se v úterý pozdě večer Nicky Grist, navigátor Colina McRae. "Byli jsme nejlepší," culil se rozpustile. Posádka ten den absolvovala ve Fabii WRC 350 kilometrů. Celá Britská rallye má přitom jen o sedm kilometrů více.

Exšampión zachovával většinou vážnou tvář. "Jsem trošku unavený po tak náročném dni. Ale s fyzičkou nemám problém," ujistil McRae hodinu před půlnocí. Se svým navigátorem popíjeli peprmintový čaj. "Ten nás dělá rychlejšími," culil se McRae.

Druhý den ráno v osm hodin už znovu seděl v kokpitu. Tentokrát na druhé ze dvou testovacích tras. Ta první měřila sedm kilometrů, druhá byla o třetinu kratší. Uzounká šotolinová cesta vinoucí se lesem nad jezerem Clatteringh nedaleko městečka Galloway. Pekelně rozbitá, plná děr a ostrých kamenů. O jeden takový prorazila posádka v úterý podlahu vozu. Za pár minut už ale pokračovala. Během tří dnů absolvoval McRae s Gristem 670 kilometrů. Za pražícího slunce, v dešťových přeháňkách a mlze.

Pohodář Nicky

Co chvíli zastavil u servisního kamiónu mladoboleslavského týmu. Někdy trasu absolvoval třikrát tam a zpět, jindy jenom jednou a při zpátečním průjezdu zajel k mechanikům. Donekonečna měnili nastavení tlumičů, podvozku... Do nekonečna stahovali nová a nová data, vše podle přání bývalého šampióna.

"Jsme rádi, že tady můžeme být právě s Colinem. Věříme, že to zlomí a konečně něco zajedeme," shodli se borci v kombinézách na zádech s okřídleným šípem, znakem Škody. Občas zkusili s exšampiónem zavtipkovat. "Ale moc to nezabíralo. To spíše spolujezdec Nicky je takový smíšek, pohodář každým coulem," vyprávěli mechanici.

:. ANKETA
Naplní Colin McRae svá slova s bude s Fabií WRC při Britské rallye nejhůře pátý? Hlasujte v anketě na konci článku.

McRae každou vteřinu trávil nad počítačem s týmovým šéfinženýrem Metrichem. Když byla fabia nachystána k porci dalších kilometrů, vysvlékl se z bundy, nasadil helmu a vyrazil na trať. I s Gristem, což při testech nebývá obvyklé. Ale tři roky spolu nejezdili a nechtějí nic ponechat náhodě. Podcenit sebemenší detail v jejich případě nepřichází v úvahu. I proto pojedou v sobotu Park Systems rallye, aby si vše ověřili v ostrých podmínkách, byť nebudou bodovat do pořadí britského šampionátu.

A pak už bude následovat od čtvrtka do neděle Britská rallye. "Chceme se zlepšovat postupně. Erzetu za erzetou, etapu po etapě," říká McRae. "Ale chci zajet nejlepší výsledek Fabie WRC v šampionátu," vystoupí záhy z řady do šedi stereotypu zapadajících prohlášení. To znamená být nejhůře pátý.

Havárie v Británii mrzí

Jeho ambice jsou oprávněné. Před deseti lety slavil titul mistra světa, vyhrál pětadvacet soutěží MS, což ho řadí v historii na druhé místo. Za prvenství v MS ho královna pasovala do šlechtického stavu. "Nedělám si iluze, že by se zajímala o motorsport," usměje se McRae. "Mám na to ale krásné vzpomínky. Znamenalo pro mě hodně, že ocenila můj sport," říká vzápětí vážně.

Poprvé startoval v MS v roce 1987 při Švédské rallye s opelem v kategorii A5. Od té doby absolvoval dalších 147 soutěží. Jezdil vždy naplno, absolutně na doraz. I proto často nedojel do cíle, neboť skončil kvůli vysoké rychlosti v příkopě, v horším případě v kotrmelcích. Třeba tak jako na Korsice v roce 2000, kdy měl po děsivém karambolu zlomenou lícní kost a pohmožděná žebra. To všechno mu vyneslo přezdívku McCrash. Aut zdemoloval nepočítaně.

"Nejvíce mě mrzí havárie na Britské rallye před čtyřmi lety. Tehdy jsem skončil hned v první etapě a titul mistra světa byl pryč," vypráví. Tentokrát nepojede v Británii s Fabií WRC o titul. Jde o jednorázový start. Přesto není pochyb, že McRae pojede naplno. Tak jako před časem, tak jako při testech. Fanoušci a bezpochyby i vedení týmu doufají, že neukáže tvář McCrashe.

Colin McRae
Narozen 5. srpna 1968 v Lanarku ve Skotsku. Je ženatý, s manželkou Alison mají děti Hollie a Johnnyho. Žijí v Lanarku. K zálibám McRae patří vodní a zimní sporty a motocykly. První rallye jel v roce 1985 s vozem Talbot, v MS debutoval ve Švédské rallye (86).
V roce 1995 se stal mistrem světa, další dva roky a v sezóně 2001 byl v MS druhý, v roce 1998 celkově třetí. Vyhrál 25 soutěží. Má skotský titul z roku 1988 a britský z let 1991 a 1992. V roce 2004 skončil třetí ve slavné 24 hodin Le Mans. Dvakrát startoval v Rallye Dakar.
Nicky Grist
Narozen 1. listopadu 1961 v Ebbw Valle ve Walesu. Je ženatý se Sharon. Žijí v Abergavenny ve Walesu. K zálibám Grista patří cyklistika a golf. Ten hrál na takové úrovni, že se kvůli rallye vzdal profesionální golfové dráhy. Od roku 2003 se věnuje práci moderátora v TV v pořadu o rallye.
V mistrovství světa debutoval v roce 1985 při Britské rallye. Celkem vyhrál jedenadvacet soutěží MS z toho sedmnáct po boku McRae. Jezdil s Kankkunenem (zbývající čtyři výhry), Malcolmem Wilsonem a dokonce i Arminem Schwarzem.

Reklama

Související témata: