Hlavní obsah

McRaemánie zachvátila Britské ostrovy

Radek MalinaPrávo

McRaemánie zachvátila Wales. V jeho západní části ve čtvrtek slavnostně odstartuje Britská rallye, dvanáctý podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích. A tratě budou podle informací obsypány fanoušky skotského rodáka a prvního britského mistra světa v rallye. Colin McRae se vrací do MS v rallye a pojede v barvách týmu Škoda Motorsport.

Foto: pro Právo Zdeněk Sluka

Colin McRae za volantem Fabie WRC při testech ve Skotsku.

Článek

"Nemohu se dočkat. Návrat na domácí půdě, to je pro mě i spolujezdce Nickyho Grista něco mimořádného," jiskří v očích Colinu McRaeovi, který se bezpochyby může těšit na obrovskou podporu stovek fanoušků. Vždyť sotva tým Škoda Motorsport oznámil, že populárního Skota angažoval, začaly mizet z předprodejů vstupenky.

Škoda bude v centru pozornosti

A v době testů McRae ve Skotsku tamní sportovní deník informoval o přípravě vítěze 25 soutěží mistrovství světa na první straně. Mladoboleslavská stáj se tak zřejmě může těšit, že její servisní zóna bude v obležení diváků. Vždyť jen v Německu, kde skotský pilot zastavil na pár hodin při soutěži MS, vydrželi fanoušci na jeho podpis čekat desítky minut.

McRae se vrací do šampiónátu po dvaadvaceti měsících. Shodou okolností startoval naposledy právě při Britské rallye před dvěma lety, tehdy s Xsarou WRC skončil čtvrtý. "Měli bychom být dostatečně rychlí, abychom se umístili mezi nejlepší desítkou. A mým snem je dosažení nejlepšího výsledku Fabie WRC, jímž je dosud šesté místo," říká McRae.

Zopakuje Solberg triumfy z minulých let?

S maximálními plány dorazil na Britské ostrovy jezdec Subaru Petter Solberg. S Imprezou WRC vyhrál tři poslední ročníky soutěže, která se letos jede pojedenašedesáté. "Tahle rallye pro mě má zvláštní kouzlo. V posledních letech jsme pokaždé odjížděli s krásnými vzpomínkami. Vždyť jsem tady vyhrál svoji první rallye v mistrovství světa a před dvěma lety zde oslavil titul mistra světa," usmívá se Solberg.

Jenže letos se Subaru trápí. Jeho norská hvězda je v průběžném pořadí třetí, šanci na titul ztratila a v Poháru konstruktérů je tým na čtvrtém místě s neradostnými vyhlídkami. "Chci vyhrát, protože kvůli další práci potřebujeme úspěchy a na šotolině máme šanci," tvrdí odhodlaně Solberg. "Ale současně musím být realista, protože tahle sezóna nám moc nevychází," uvědomuje si neuspokojivé výsledky v dosavadní části seriálu.

Start bude na stadiónu Millenium

Soutěžící po slavnostním čtvrtečním startu na fotbalovém stadiónu Millenium v Cardiffu (19.30 h) se přesunou na západ Walesu nedaleko Swansea, kde je centrum soutěže. Páteční etapu tvoří šest rychlostních zkoušek o délce 139,24 km, sedm erzet se jede v sobotu (103,7 km), čtyři měřené úseky jsou v plánu na neděli (113,62 km).

Reklama

Související témata: