Hlavní obsah

Colin McRae: V Česku jsem nikdy nebyl a neplánuji to

Jednou z velkých událostí letošní sezóny mistrovství světa v automobilových soutěžích bude návrat někdejšího šampiona v rallye Colina McRae do šampionátu. Zkušený skotský závodník pojede tento týden Britskou rallye za tým Škoda Motorsport. Před čtvrtečním startem soutěže poskytl McRae rozhovor deníku Právo.

Foto: pro Právo Zdeněk Sluka

Colin McRae za volantem Fabie WRC při testech ve Skotsku.

Článek

Britskou rallye pojedete s Fabií WRC v týmu Škoda Motorsport. Navštívil jste někdy Česko? Nikdy jsem tam nebyl. A momentálně to ani neplánuji. Uvidíme. Třeba bude důvod po Britské rallye do sídla týmu jet.

Znáte něco typicky českého? Guláš. Ochutnal jsem ho u týmového kuchaře.

Ale to není právě klasické české jídlo...Aha. Stejně dávám přednost těstovinám.

Ochutnal jste třeba slivovici? Ne. Ale slyšel jsem o ní. Prý má sedmdesát procent. Možná bychom to mohli dávat do nádrže...

Dokážete porovnat posun Fabie WRC od svého loňského testu ve Španělsku na asfaltu po ten současný ve Skotsku? Ne. Tehdy jsem neměl dost času, abych se s autem sžil.

Co soudíte o budoucnosti Romana Kresty v mistrovství světa? Je sice mladý, ale bude to mít hodně těžké. Volných jezdců v nadcházející sezóně bude velké množství a míst proti tomu málo.

Jaký postoj zaujala vaše rodina, když jste se rozhodl vrátit do šampionátu WRC? Manželka by byla šťastná, kdybych už nezávodil, ale nakonec stejně vždy podpoří moje rozhodnutí. Je mojí oporou.

Říkáte, že zatím jde jen o jednorázový start. Máte chuť vrátit se na celý šampionát? Když bude správná nabídka, správná situace, tak ano. Jedno ale řeknu: mistrovství mi hodně chybí.

Plánujete návrat na Rallye Dakar, který už jste dvakrát jel? Pracuji na nějakých nápadech, ale současně myslím na WRC. Záleží na nabídce. A na tom, jakým směrem se bude WRC ubírat.

Co soudíte o změnách, která FIA připravuje? Myslím, že to chce udělat šampionát zajímavějším a krásnějším pro diváky. Teď jezdí auta rovně, nikdo nedělá smyky, nikdo neklouže. A to je přece nuda.

Hrajete někdy počítačovou hru Colin McRae, které jste propůjčil jméno? Občas ano. Naposledy myslím před třemi týdny.

A vyhráváte? Někdy ano. Hraji s kamarády a záleží, jestli si dáme pár piv před hrou nebo až po ní.

Která auta vlastníte v soukromí a jak vlastně jezdíte? Mám Range Rover a Lamborghini. Ale vlastně nejezdím skoro vůbec. Nemám potřebu být v běžném provozu. Raději jsem doma a věnuji se zahradničení.

Jak vzpomínáte na setkání s britskou královnou, když vám před devíti lety udělila Řád britského impéria? Byla to velká slavnost a pro mě osobně obrovská pocta. Ale nemyslím, že by se královna zajímala o náš sport.

Máte řád pojištěný? Ne. Jde spíše o otázku sentimentální. Ta hodnota je ve vzpomínkách, v mojí paměti.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články