Hlavní obsah

Po grandiózních sezónách se Kopecký stáhl, aby chystal nový speciál: Bude fantastický

Praha

Titul mistra Evropy v sezóně 2013, následně absolutní prvenství v Asijsko-pacifickém šampionátu 2014. Pokaždé slavil se Škodou Fabia S2000. Letos se však český automobilový pilot Jan Kopecký v závodě ještě neobjevil. Důvod je prostý. Tvrdě pracuje na vývoji nového speciálu mladoboleslavské továrny, kterým bude Fabia R5.

Testování rallyeového speciálu Škoda Fabia R5Video: Škoda Motorsport

 
Článek

„Moje zkušenosti s novým vozem jsou zatím velice pozitivní. Na vývoji pracuje mnoho inženýrů z různých zemí. Jsem přesvědčený, že naši hoši opět vyšlou na trať fantastický závodní speciál," prohlásil třiatřicetiletý pilot, jehož celá kariéra je prakticky výhradě spjata s vozy mladoboleslavské stáje. I v následujících dnech Kopeckého čeká nabitý testovací program na nejrůznějších koutech Evropy.

Fabia Super 2000 je nejúspěšnějším soutěžním vozem za sto čtrnáct let dlouhé historii motoristického sportu značky Škoda. Právě s dosluhujícím vozem dosáhl Kopecký největších úspěchů, a tak není divu, že jej přepadla lehká nostalgie. „Předešlé dvě sezóny byly grandiózní. Vrcholem byl bezpochyby rok 2014, během něhož jsme mohli sbírat cenné zkušenosti na šotolině mezi Austrálií a Čínou," vzpomínal Kopecký.

Nyní však upíná veškerou sílu k vývoji nového vozu. V souladu s předpisy FIA je nový soutěžní vůz vybaven turbomotorem o objemu 1,6 litru. Kopeckého nadchlo zejména silné zrychlení vozu s pohonem všech kol. „Je to velká radost, jet s úplně novým autem se silným turbomotorem. Samozřejmě musím přizpůsobit svůj jezdecký styl, protože je to přece jen změna oproti dvoulitrovému atmosférickému benzinovému motoru vozu Fabia Super 2000," prohlásil Kopecký.

Homologace závodního stroje Škoda Fabia R5 Světovou motoristickou federací (FIA) je plánována do poloviny roku 2015. Kopecký, který jel za tým Škoda Motorsport poprvé již před celým desetiletím, se již nyní těší na ostrý start nového vozu: „Nová Fabia R 5 má všechny předpoklady pro to, aby pokračovala v úspěšné historii značky ŠKODA v motoristickém sportu."

Reklama

Související témata: