Hlavní obsah

Loeb se vzdal vítězství v Britské rallye

CARDIFF

Vítězem Britské rallye, při které zahynul navigátor estonského pilota Peugeotu Markko Märtina Michael Park, se stal Nor Petr Sorlberg na subaru. Původní vítěz rallye Francouz Sebastian Loeb si pozdním příjezdem k časové kontrole zajistil penalizaci a skončil třetí, aby kvůli tragédii nezískal titul mistra světa. Roman Kresta na fordu skončil šestý.

Foto: SWRT

Peter Solberg na Mexické rallye

Článek

Loeb startovnímu poli na Britské rallye dominoval především ve druhé etapě, kdy získal šest ze sedmi rychlostních zkoušek. Tým Marlboro Peugeot Total na znamení upřímné soustrasti po úmrtí Michaela Parka stáhl ze soutěže i druhý vůz pilotovaný Finem Marcusem Grönholmem, který byl na třetím místě. Posádka by tak to hodnocení jezdců získala osm bodů a oddálila by Loebovo korunování mistrem světa.

Vůz byl však ze soutěže stažen a Francouz se mohl radovat z obhajoby loňského mistrovského titulu. Loeb však nechtěl titul získat kvůli tragédii a tak k poslední časové kontrole přijel pozdě. Byl za to potrestán dvouminutovou penalizací, která ho tak odsunula na třetí místo za Solberga a týmového kolegu Belgičana Francoise Duvala na druhé místě.

Skot Colin McRae na voze Škoda Fabia WRC dokončil závod na osmém místě, po odstoupení Grönholma se však posunul na sedmou příčku. Český pilot týmu Ford BP Roman Kresta si v cíli vybojoval sedmou pozici, ze stejného důvodu jako Skot si však v oficiálních výsledcíh polepšil o jednu příčku.

Reklama

Související témata: