Hlavní obsah

Tänakovi šlo o život, Mexickou rallye chce přesto dokončit

Léon

Ott Tänak v pátek na Mexické rallye bojoval o život poté, co jeho Ford Fiesta skončil ve vodní nádrži. Estonský jezdec spolu s krajanem navigátorem Raigem Mölderem naštěstí dokázali potápějící se vůz rychle opustit a rozhodli se v rallye pokračovat. Kvůli technickým problémům se však nedostali na start dnešní první erzety.

Foto: Andrea Micková, Sport.cz

Martin Prokop s Fordem Fiesta na trati Mexické rallye v místě, kde Ott Tanak skončil ve vodě.

Článek
Fotogalerie

„Když jste ve vodě, blízko hranice života a smrti, bojujete o život a ten boj vyhrajete, tak je to úžasný pocit," citoval Tänaka oficiální web šampionátu WRC.

Tänak v úvodní páteční rychlostní zkoušce převrátil fiestu a sjel s ní do vody. Oba Estonci zareagovali bleskově - za méně než deset sekund byli z auta venku, což bylo jejich štěstí, neboť po 25 sekundách už nebyla po voze na hladině ani stopa.

„Rozepnul jsem si pás a okamžitě poté, co jsem otevřel dveře, se auto naplnilo vodou. Pak šlo dolů docela rychle," popisoval Tänak. „I když jsem se dostal ven, zažíval jsem okamžiky strachu. Stále jsem měl zapojený interkom, který šel těžko odpojit, takže mě stahoval pod vodu. To byl hrozný pocit, ale naštěstí jsem měl dost sil a ten drát se mi podařilo odpojit. O pár sekund později bylo auto pryč," řekl sedmadvacetiletý Estonec.

To vše si Tänak vybavil až dlouho po nehodě, při ní pouze bojoval o přežití. „Bylo mi jedno, jak je to náročné, prostě jsem se chtěl dostat ven. Bylo to fakt na hraně. Byli jsme sami. Nějací diváci tam byli, ale příliš daleko, takže nemohli pomoci."

Mechanici se činili, ale happy end se (zatím) nekonal

Po osvobození z auta čekalo Estonce zhruba pět šest metrů plavání ke břehu. „Byla to docela práce s těmi nasazenými helmami. Nevím, jestli jsem dobrý plavec, ale přežil jsem, to mi stačí," řekl s úsměvem jezdec, jehož nejlepším výsledkem v mistrovství světa je třetí místo ze Sardinie 2012.

K nehodě došlo při brzdění z kopce na šotolinové cestě. „Něco se pokazilo v přední části a kolo nás začalo táhnout ke kraji cesty. Když jsem viděl vodu a převrátili jsme se, zakřičel jsem na Raiga, že musíme jednat rychle. Bylo to těsně předtím, než jsme spadli do vody," uvedl Tänak.

Příběh Estonců mohl mít téměř pohádkovou tečku, neboť nejenže vyvázli bez zranění, ale rozhodli se v rallye pokračovat. I když se fiestu z kalné vody podařilo vyprostit až po deseti hodinách, mechanici týmu M-Sport za pomoci obou jezdců vyměnili většinu dílů a přes noc uvedli vůz překřtěný na „Titänak" do stavu, v němž se pokusil vyjet do dnešní druhé etapy.

Happy end však měl pouze krátkého trvání. Kvůli technickým problémům se Tänakovi nepodařilo dostat s vozem na start a musel pro dnešek odstoupit. Nezdolní Estonci se však nechtějí vzdát a pokusí se soutěž dokončit v neděli.

Reklama