Hlavní obsah

Vojtěch dál vede příbramskou rallye, Pech je čtvrtý

PŘÍBRAM

Štěpán Vojtěch s Peugeotem 206 WRC vede i po sobotní etapě Rallye Příbram, předposlední závod letošního mistrovství republiky v automobilových soutěžích. Jeho největší soupeř a vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu Václav Pech s Fordem Focus WRC inkasoval v průběhu dnešní etapy čtyřminutovou penalizaci, která ho odsunula na čtvrté místo.

Foto: Petr Frýba

Štěpán Vojtěch a Michal Ernst s Peugeotem 206 WRC - archivní foto

Článek

Sobotních dvanáct rychlostních zkoušek se neslo ve znamení velice vyrovnaných soubojů Vojtěcha a Pecha. Ve čtyřech zkouškách dělilo oba méně než jedna sekunda: dvakrát to byla desetina, jednou pět a jednou devět desetin vteřiny. Vojtěch vyhrál osmkrát, ve čtyřech zkouškách byl rychlejší Pech.

Podle dosahovaných časů ztrácel Pech na Vojtěcha pouze 12,9 sekundy, ale jelikož do deváté zkoušky odstartoval kvůli problémům se startérem svého vozu později, dostal čtyřminutovou penalizaci. Pech musí kvůli titulu útočit na třetí příčku

Pech se tak propadl na čtvrté místo. Pokud si chce zajistit titul mistra republiky, musí v neděli dojet do cíle na třetí pozici. Ta nyní patří Karlovi Trněnému na voze Škoda Octavia WRC, na nějž Pech ztrácí přes půl minuty.

Vedoucí Vojtěch má před závěrečnou částí soutěže jasno. "Pokud si chci udržet naději na titul, musím vyhrát. A tak útočím a o to, co se děje za mnou, se nestarám. Myslím, že náš souboj s Pechem se divákům líbí a zítra vyzkoušíme ještě některé nové směsi pneumatik," řekl novinářům.

Pech k penalizaci uvedl, že auto zprovoznili už po dvou minutách, ale zdržely je další vozy. "Takže z toho byly nakonec čtyři minuty. V neděli musíme útočit a dostat se na třetí místo, kterým bychom si zajistili titul," uvedl.

Po Pechově penalizaci se dostal na druhé místo Emil Triner, jedoucí se Škodou Octavia WRC. "Auto funguje moc pěkně a krásně si tak můžeme zazávodit," prohlásil Triner, který v Příbrami bydlí. Třetí Trněný měl v průběhu soboty problémy s pedálem plynu a nabral značnou ztrátu. Těžká havárie Běhálka s Vosádkem

Jan Kopecký, který řídí produkční Mitsubishi Lancer Evo VII, měl na šesté zkoušce defekt pravé přední pneumatiky. Ztratil čtyři minuty a po sobotě je na 14. místě. Smůlu měl Pavel Valoušek, jenž v šesté zkoušce ohnul tyč řízení svého vozu Suzuki Ignis S1600 a musel odstoupit.

Průběh dnešního dne poznamenala v desáté zkoušce havárie Daniela Běhálka s Hondou Civic 1.6 VTS. Po nárazu vozu do stromu byl spolujezdec Jaroslav Vosádka převezen do nemocnice se zlomenou klíční kostí, jezdec vyvázl nezraněn.

Výsledky:
1. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC) 1:11:38,9, 2. Triner, Hůlka (Škoda Octavia WRC) -1:13,8, 3. Trněný, Pritzl (Škoda Octavia WRC) -3:41,2, 4. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) -4:12,9, 5. Komárek, Roupec (Mitsubishi Lancer) -5:24,4, 6. Arazim, Gál (Mitsubishi Lancer Evo VIII) -5:24,9.

Reklama

Související témata: