Hlavní obsah

Pech: Chci být prvním jezdcem, který získá český double

V neděli si Václav Pech zajistil titul mistra republiky v automobilových soutěžích, již třetí v jeho kariéře. Stačilo mu k tomu třetí místo na předposledním podniku šampionátu, Rallye Příbram. V rozhovoru pro deník Právo Pech mimojiné zhodnotil cestu za dalším triumfem a prozradil i další plány.

Foto: eWRC.cz/Vít Bezděkovský

Václav Pech s Fordem Focus WRC na trati 40. ročníku Rallye Šumava.

Článek

V Příbrami jste oslavili s navigátorem Petrem Uhlem třetí titul absolutních mistrů republiky s Fordem Focus RS Cosworth. Po penalizaci to však vypadalo, že si budete muset ještě jednu soutěž počkat. Neměl jste obavu, že potřebné třetí místo nestihnete? Začali jsme velmi dobře a zpočátku to vypadalo, že můžeme k titulu dojet i jako vítězové příbramské rallye. Se Štěpánem Vojtěchem jsme se tahali o desetinky sekund. Jenže pak se objevil problém se startérem. Museli jsme auto roztlačit a přijeli jsme na start rychlostní zkoušky o čtyři minuty později, což znamenalo stejně vysokou penalizaci. Pustili jsme se do boje o třetí příčku, což se nám povedlo v průběhu druhé etapy. Potom už jsme si hlídali náskok a užívali si cestu za titulem. Bylo to krásné svezení. Rallye Příbram je perfektní.

Která z letošních rallye pro vás nebyla tou nejlepší? Asi Příbram, protože jsme museli dotahovat velkou ztrátu. Nechtěli jsme čekat na poslední podnik seriálu. Také ji mám nejčerstvěji v paměti.

Tři tituly absolutního mistra republiky jsou velkým úspěchem. Který je pro vás nejcennější? Každý pro nás má obrovskou cenu, myslím pro mne, Petra a samozřejmě celý tým, protože bez práce jeho členů bychom žádný nezískali. Ten letošní byl ale obzvlášť obtížný. Část sezóny jsme museli hradit ze svých prostředků, což bylo velmi náročné. Udržet auto na špičkové úrovni, aby bylo spolehlivé a rychlé v silné domácí konkurenci, to stojí moc peněz a pochopitelně i práce.

Kam řadíte ostatní tituly, kraloval jste i ve sprintech a na Slovensku... Už jsem řekl, že si velmi vážím každého z nich a dobře si pamatuji, kudy k nim vedla cesta. Podařilo se mi jako prvnímu Čechovi získat český i slovenský absolutní titul v jednom roce a za rok jsem oba obhájil. Mám jeden titul i ve sprintech, které jsou velice kruté. Tam si nemůžete dovolit chybu, protože už není čas ji napravit. A pak mám jedno velké přání...

Prozradíte jaké? Chtěl bych být první, kdo získá český double. To znamená, že vyhraje oba domácí tituly v jednom roce. Absolutní ve velkých rallye i ve sprintech.

Co vám k tomu chybí? Jedno vítězství a mám na ně dva pokusy. Za dva týdny v Hradci anebo pak ve Vsetíně. Štěpán Vojtěch je vynikající jezdec, nedá mi desetinku sekundy zadarmo. Bude to těžké, ale motivaci máme s Petrem obrovskou.

Tomu nejhezčímu na rallye, vozům specifikace WRC, zvoní hrana. Není vám to líto? Je, a nejen mně. Tahle auta byla lákadlem pro diváky a fantastickým svezením pro jezdce. Každý ujetý kilometr byl zážitkem, to se nedá s jinými vozy vůbec srovnat. Kdyby se ti, kdo takhle rozhodli, ve wéercéčku svezli, rozhodli by jinak. Tahle auta dělají rallye. Jsem moc vděčný všem, kteří mi pomáhali, že jsem mohl s tímhle autem závodit a vyhrávat. Hlavně tátovi, bývalému jezdci, který mě dovedl tak daleko.

S čím budete závodit v příští sezóně? Letos jsme jeli na Barumce s Mitsubishi Lancer ve skupině N. Už na konci devadesátých let jsem závodil se subaru, takže zkušenosti mám. Je to úplně jiné závodění, ne tak krásné, ale musíme se s Petrem vyrovnat s realitou. Budeme stavět závoďák pro skupinu N ze sériového auta Mitsubishi Lancer. Příští rok se tam sejde velká konkurence.

Reklama

Související témata: