Hlavní obsah

První etapu Japonské rallye vyhrál Solberg před Loebem, Kresta 8.

OBIHIRO (Japonsko)

Obhájce prvenství Petter Solberg z Norska zvládl nejlépe vstup do Japonské rallye, třináctého klání mistrovství světa. Druhé místo patří po skončení první etapy Francouzi Sébastienu Loebovi, který je tak na nejlepší cestě k zisku titulu světového šampiona. Tovární jezdec Citroënu musí k jistotě celkového vítězství v seriálu skončit v okolí Obihira nejhůře třetí za předpokladu, že Solberg vyhraje.

Článek

Jednatřicetiletý Francouz si v průběhu první etapy trochu stěžoval na fakt, že startuje jako první a čistí tak ostatním trať. "Při jízdě se úplně bořím, což je velké mínus," řekl Loeb. Vzhledem k tomu, že je odhodlám udělat vše proto, aby mohl již v Japonsku slavit, nejede podle svých slov tak agresivně, jak je zvyklý.

Kresta si je vědom několika chyb

Jediný český účastník rallye Roman Kresta se drží na osmém místě s odstupem téměř tří minut za vedoucím Solbergem. Zatím je na tom lépe než jednička Fordu Toni Gardemeister, jenž je po odjetých devíti rychlostních zkouškách těsně za Krestou devátý. Rodák z Trnavy na Zlínsku po dojezdu do pátečního cíle poukazoval zejména na složitou situaci při dopoledních erzetách.

"Bylo do složité. V Japonsku jedu poprvé a museli jsme dělat několik změn v rozpisu. V posledním dopoledním měřeném úseku jsem udělal řadu chyb a musel dokonce i krátce zastavit," řekl devětadvacetiletý Kresta v oficiální tiskové zprávě týmu.

Ve druhé polovině dne ale již bylo vše lepší. "Několik mých časů bylo srovnatelných s těmi, které dosahovali Duval a Rovenperä. Na konci jsme sice měli trochu problém s mlhou a viditelností. Celkově je ale moje situace před startem druhé etapy docela dobrá," dodal Kresta.

Škoda - Hirvonen už nepokračuje

V nevýrazných výkonech pokračují piloti mladoboleslavského týmu Škoda Motorsport. Finská posila angažovaná jen na tento závod, Mikko Hirvonen, byla sice po dvou odjetých měřených testech čtvrtá, ale poté měla problémy a propadla se na konec první desítky. V sedmé erzetě navíc Hirvonen vylétl z trati a dále nepokračuje. Armin Schwarz je dvanáctý s odstupem více než šesti minut na lídra soutěže.

Rallye pokračuje v sobotu dalšími dvanácti rychlostními zkouškami, v neděli je na programu zbývajících pět měřených úseků. Vítěz pátého ročníku soutěže, která je součástí MS teprve podruhé, bude znám kolem 6:00 SELČ.

Neoficiální výsledky po 1. etapě:
1. P. Solberg (Nor./Subaru) 1:31:20,2, 2. Loeb (Fr./Citroën) -22,9, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) -34,5, 4. Atkinson (Austr./Subaru) -1:36,6, 5. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -1:54,2, 6. Galli (It./Mitsubishi) -2:10,7, 7. Duval (Belg./Citroën) - 2:11,9, 8. Kresta (ČR/Ford) -2:50,6, ...12. Schwarz (Něm./Škoda) -6:17,0.

Reklama

Související témata: