Hlavní obsah

Loeb drží v Japonsku šance na titul, Kresta klesl na deváté místo

OBIHIRO

Mistr světa Sébastien Loeb si jízdou bez rizika udržuje naději na to, že již po Japonské rallye bude slavit druhý titul za sebou. Francouzský pilot s citroënem je po druhé etapě za vedoucím Petterem Solbergem a Marcusem Grönholmem na třetím místě, což je přesně pozice, která mu stačí k zisku titulu. Roman Kresta klesl na nebodovanou devátou příčku.

Článek

V okolí Obihira dnes bylo na programu dvanáct rychlostních zkoušek, v nichž se však měnilo pořadí jen sporadicky. Týkalo se to ale například i Loeba, jenž přepustil ve třetí vložce druhou příčku Finu Grönholmovi, jenž mu stejně jako Nor Solberg může ještě teoreticky sebrat celkový triumf v šampionátu.

Jedenatřicetiletý Francouz po skončení druhé etapy přiznal, že v náročných podmínkách nechtěl zbytečně riskovat. Jezdce totiž přes den často provázel vydatný déšť. "Neměl jsem dobré pneumatiky. Je ale pravda, že Petter i Marcus jeli dobře. Já se snažím jet hlavně pozorně, třetí místo je dobré, zaručuje mi vítězství v mistrovství," řekl Loeb.

Někdejší mistr světa Solberg se subaru zatím kráčí za obhajobou japonské výhry z loňska. Před dalším bývalým šampionem Grönholmem na peugeotu má náskok 32 sekund, Loeb ztrácí už více než minutu.

Kresta klesl, předstihl jej Gardemeister

Propad dnes postihl také Krestu, jenž přenocoval na poslední bodované příčce. Před jediného českého jezdce v seriálu se totiž hned ve druhé erzetě dostal jeho týmový kolega ze stáje Ford Toni Gardemeister z Finska. Kresta v žádné z rychlostních zkoušek při své premiéře v Japonsku neskočil horší než desátý, na bodovanou příčku týmové jedničky nicméně ztrácí 17 sekund.

Rodák z Trnavy na Zlínsku si pochvaloval dopolední správnou volbu pneumatik. Déšť jej nezaskočil. "Poslední dnešní erzety byly složité. Tratě už jsou rozbité. Narazil jsem i do jednoho menšího kamenu, ale naštěstí se nic moc nestalo," oddechl si Kresta.

Škodě zůstal jen Schwarz

Se ziskem bodů to po krátkodobé naději z Walesu nevypadá opět nadějně pro stáj Škoda, jež má po pátečním odstoupení Mikka Hirvonena ve hře jen fabii loučícího se veterána Armina Schwarze. Německý pilot je dvanáctý s odstupem devíti minut za Solbergem a pěti za Gardemeistrem.

"Na dnešek jsem měl už lepší rozpisy a ani s autem nebyly žádné problémy. Tratě ale byly hodně rozbité, zejména ty, po kterých se jelo již počtvrté. To pak nezbývá nic jiného, než se držet vyjetých kolejí," řekl Schwarz v oficiální tiskové zprávě týmu.

Japonská rallye - po druhé etapě:
1. P. Solberg (Nor./Subaru)2:34:23,6 hod.
2. Grönholm (Fin./Peugeot)+32,3
3. Loeb (Fr./Citroen)+1:11,1
4. Galli (It./Mitsubishi)+2:42,7
5. Rovanperä (Fin./Mitsubishi)+2:43,8
6. Atkinson (Austr./Subaru)+2:53,7
7. Duval (Belg./Citroën)+2:55,6
8. Gardemeister (Fin./Ford)+4:05,2
9. Kresta (ČR/Ford)+4:21,9
...
12. Schwarz (Něm./Škoda)+9:22,8

Reklama

Související témata: