Hlavní obsah

Pech: Double v takové konkurenci, nádhera!

Prvním českým jezdcem v historii, který vyhrál jak šampionát v rallye, tak ve sprintrallye, je od letošního roku Václav Pech. Osmadvacetiletého plzeňského rodáka čeká na konci letošní sezóny loučení s Fordem Focus WRC, s nímž dosáhl největších úspěchů. "A začneme stavět Mitsubishi Lancer pro skupinu N," říká Pech v rozhovoru pro Právo.

Foto: eWRC.cz/Petr Lusk

Václav Pech s Petrem Uhlem na trati 22. ročníku Jänner rallye v rakouském Freistadtu.

Článek

Jste první, kdo získal v rallye český double. Jaký to je pocit? Nádherný, právě proto, že jsem první v tak silné konkurenci, jaká u nás jezdí. Znamená to pro mne víc než dva triumfy v Česku a na Slovensku ve dvou letech po sobě.

Sobotní cesta k vítězství ale nebyla jednoduchá... Určitě ne. Na sprintrallye jedna chyba nebo problém znamená konec nadějí a nám odešla na čtvrté rychlostce převodovka. Taková porucha mě za celou kariéru nepotkala. Nejprve nefungoval pátý rychlostní stupeň, pak třetí, postupně jsem nemohl zařadit ani další. Zbyla jen čtyřka a na tu jsem dojel k mechanikům. Převodovku bleskově vyměnili, a když největší rival Vojtěch odstoupil, už jsem jen hlídal vedení.

Co vás letos ještě čeká? Dojedeme oba šampionáty, i když tituly už máme. Sezónu uzavřeme na prosincovém Pražském rallyesprintu. Tam se rozloučíme i s Fordem Focus WRC, s nímž jsme dosáhli největších úspěchů, a začneme stavět Mitsubishi Lancer pro skupinu N.

Reklama

Související témata: