Hlavní obsah

Kulhánek: Škoda pojede MS v rallye i příští rok

Ani v příštím roce nebude chybět značka Škoda na startu světového šampionátu v automobilových soutěžích. Podle předsedy dozorčí rady mladoboleslavské automobilky Vratislava Kulhánka se o podobě účasti továrního týmu ještě diskutuje, chybět mezi světovou elitou ale vozy s okřídleným šípem ve znaku nebudou.

Foto: Škoda Motorsport

Skot Colin McRae ve voze Škoda Fabia WRC při 3. rychlostní zkoušce Britské rallye 2005.

Článek

"Rozhodně se mistrovství světa v příštím roce zúčastníme. Jestli to bude přímo tým Škody Motorsport, nebo jestli to bude tým privátní s plnou podporou továrny, to v tuhle chvíli ještě není jasné," uvedl Kulhánek v úterním Press lubu Frekvence 1.

Příští dva roky však budou pro Škodu přechodné, plánuje totiž přesunout své aktivity do kategorie junior WRC, tedy mezi dvojkolky s obsahem do 1600 ccm. "Roky 2006 a 2007 jsou takové přechodné období, kdy bychom rádi připravili jiný model. Ne už ve třídě WRC, ale v jiné kategorii. Nicméně plně konkurence schopný. Hovoříme zatím o třídě junior," přiznal Kulhánek otevřeně. Podobná informace zazněla oficiálně poprvé.

Chybí rallyeový expert

Jednašedesátiletý manažer, který je v současnosti i předsedou Českého svazu ledního hokeje, se stejně jako v nedávném rozhovoru pro deník Sport kriticky vyjádřil i k současné situaci a výsledkům týmu. Změnu v koncepci rozhodně nepovažuje za ústup ze slávy. "Já si nejsem jistý, jestli zrovna v tom letošním roce se dalo hovořit o slávě...," řekl Kulhánek.

V zářijovém vydání Sportu nesouhlasil s organizací ani fungováním týmu. "Organizace není v pořádku, stejně tak i vývoj vozu a jezdecká politika. Zatímco loni bylo znát postupné zlepšení, letos je všechno jinak. Začalo to výběrem závodníků. Šéf týmu Martin Mühlmeier je vynikají analytik i odborník na okruhové závody, ale tady se ukazuje, že mu schází k ruce soutěžácký expert," uvedl Kulhánek.

Piloti mladoboleslavského týmu letos získali do hodnocení Poháru konstruktérů pouhých dvanáct bodů. Za volanty fabie se vystřídalo již osm jezdců. Nejlepším výsledkem je sedmé místo Colina McRae na Britské rallye, poznamenané tragickou nehodou Estonce Markka Märtina, při níž zemřel jeho navigátor.

Reklama

Související témata: