Hlavní obsah

Latvala ovládl Portugalskou rallye, Prokop dojel desátý

Faro

Jari-Matti Latvala zvítězil v Portugalské rallye a získal tak první triumf v sezóně. Třicetiletý jezdec Volkswagenu uhájil v poslední etapě těsný náskok před týmovým kolegou a mistrem světa Francouzem Sébastienem Ogierem. Povedený den pro německou automobilku podtrhl třetím místem Nor Andreas Mikkelsen. Martin Prokop obsadil při premiéře s novým modelem vozu Ford Fiesta desáté místo.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Jari-Matti Latvala a spolujezdec Miikka Anttila na Portugalské rallye.

Článek
Fotogalerie

Latvala vyhrál v mistrovství světa potřinácté v kariéře, v Portugalsku dosud bylo jeho maximem třetí místo. V této sezóně byl finský vicemistr světa druhý v úvodní Rallye Monte Carlo, ale v dalších třech soutěžích nebodoval, z toho dvě ani nedokončil.

"Po těch třech posledních závodech už někteří lidé pochybovali, jestli se ještě někdy vrátím zpátky. Byla to jedna z nejsložitějších fází mojí kariéry. Tři závody bez bodu a teď vítězství..., to je jedinečný pocit," radoval se Latvala.

V Portugalsku se ujal vedení v čtvrté erzetě a ve zbývajících dvou etapách odolával útokům Ogiera, který v úvodu soutěže jako první muž na trati "čistil" soupeřům cesty a nabral ztrátu. Od třetího triumfu v Portugalsku za sebou a pátého celkově nakonec Francouze dělilo osm sekund. V poslední etapě vyhrál Ogier dvě rychlostní zkoušky ze tří včetně speciálně bodované power stage a dál suverénně vede průběžné pořadí MS.

S volkswageny držel krok jen vítěz předchozí Argentinské rallye Kris Meeke v citroënu, ale v úvodu posledního dne jej Mikkelsen odsunul z medailové pozice. Brita pak ještě postihly technické potíže a nakonec s Norem prohrál o 20 sekund; stejný odstup měl i Mikkelsen od Ogiera.

Prokop i ve čtvrtém startu v sezoně bodoval, byť na všech předchozích podnicích dopadl lépe. Na konečné ztrátě přes sedm minut se podepsaly i dva víkendové defekty, s premiérou v novém voze byl ale relativně spokojený. "Jezdíme lépe a lépe. Je to obrovská úleva být v cíli. Auto jede dobře, ale já mám problém s rychlostí. Věřím, že před Sardinií budu mít více času na testování," řekl Prokop.

Tovární tým Škoda Motorsport při návratu do MS po dvou letech slavil dvojnásobné umístění na stupních vítězů v kategorii WRC2. Fin Esapekka Lappi a Pontus Tidemand ze Švédska za volantem vozů Škoda Fabia R5 nestačili jen na Katařana Násira Attíju, Lappi s ním prohrál jen o dvanáct sekund. Celkově obsadili 12. a 13. místo.

Portugalská rallye, podnik MS v automobilových soutěžích
1. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) 3:30:35,3
2. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) -8,2
3. Mikkelsen, Floene (Nor./Volkswagen Polo R) -28,6
4. Meeke, Nagle (Brit./Citroën DS3) -48,7
5. Tänak, Mölder (Est./Ford Fiesta RS) -1:56,8
6. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3) -2:32,2
...10. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -7:31,2
Průběžné pořadí MS (po 5 z 13 závodů):
1. Ogier 105
2. Mikkelsen 63
3. Östberg 57
4. Meeke 47
5. Latvala 46
6. Evans (Brit./Ford Fiesta RS) 41
...9. Prokop 27
Pořadí týmů:
1. Volkswagen 146
2. Citroën 103
3. Hyundai 94
4. M-Sport Ford 81
5. Jipocar Czech National 34
6. Volkswagen II 30

Reklama

Související témata: